Kollektivtrafiken ska utvecklas inte avregleras

Kollektivtrafik inte går att betrakta som vilken vara som helst. Det är en grundläggande samhällsfunktion som måste fungera. Det anser de båda socialdemokraterna Johan Löfstrand och Lena Micko som kritiserar regeringens förslag om avregleringen av den regionala kollektivtrafiken.

Åt vilket håll ska den regionala kollektivtrafiken utvecklas? Regeringens förslag till avreglering får kritik från oppositionen.

Åt vilket håll ska den regionala kollektivtrafiken utvecklas? Regeringens förslag till avreglering får kritik från oppositionen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-06 08:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen och Åsa Torstensson har nu lagt fram sitt kritiserade förslag om att avreglera den regionala kollektivtrafiken. Konsekvensanalyser visar att detta riskerar leda till chockhöjda priser, glesare trafik och kraftigt minskat resande. Regeringens egen utredning, gjord av konsultbolaget WSP, visar att en avreglerad svensk kollektivtrafik innebär att priserna stiger med 150 procent och att var femte buss- eller tågavgång försvinner. När priserna stiger och trafiken glesas ut minskar resandet kraftigt. Enligt WSP skulle kollektivtrafikresandet minska med nästan 30 procent.

Varför går regeringen trots detta vidare med en avreglering av kollektivtrafiken? Varför planerar man en förändring som går stick i stäv med hela branschens gemensamma målsättning om ett fördubblat resande fram till år 2020? Varför är man beredd att knäcka kollektivtrafiken när klimathotet talar för att vi måste öka vårt resande med kollektivtrafiken? Det viktigaste är uppenbarligen att fullfölja en ideologisk linje, oavsett konsekvenserna.

Vi socialdemokrater menar att kollektivtrafik inte går att betrakta som vilken vara som helst. Det är en grundläggande samhällsfunktion som måste fungera. Vi vill istället utveckla och förbättra kollektivtrafiken med fler turer, bättre informationssystem och ökad samordning av kollektivtrafiksystemet. Det ska vara lätt och bekvämt att resa kollektivt. Många människor pendlar till jobb, skola, fritidsverksamheter och behöver en fungerande kollektivtrafik för att få dagen att fungera. Dessa behov kommer inte tillgodoses av kommersiella intressen. Det offentliga måste därför ta ett tydligt ansvar för kollektivtrafiken. Demokratin och samhällets inflytande behövs.

Vi vill därför genomföra ett mycket offensivt förändringsarbete för att utveckla kollektivtrafiken. Det är fullt möjligt att fördubbla kollektivtrafikresandet i Östergötland fram till år 2020. Det kräver ett brett batteri av offensiva åtgärder från både stat och region:

Kollektivtrafiken måste vara tydligt styrande när man planerar och bygger nya områden. Planeringen av nya bostäder och arbetsplatser måste därför förändras. Länstrafikbolagen måste involveras på ett tidigare stadium i planeringsprocessen.

Kollektivtrafiken måste byggas ut genom ökad turtäthet, bättre komfort för resenären samt ett större och mer finmaskigt trafiknät. Samordningen av kollektivtrafiksystemet måste förstärkas. Att resenären upplever det enkelt att planera sin resa är av avgörande betydelse. Det fordrar förbättrade biljett- och informationssystem samt ökade möjligheter till effektiva byten mellan olika linjer och trafikslag.

Nya avtalsformer måste utvecklas. De entreprenörer som länstrafikbolagen anlitar för att köra bussar och tåg måste få större drivkrafter att locka till sig nya resenärer.

JOHAN LÖFSTRAND, (S) RIKSDAGSLEDAMOT

LENA MICKO (S), KOMMUNALRÅD LINKÖPING

Läs mer om