Kommunal konkurrens oroar

Konkurrensen från kommunala bolag skadar det lokala näringslivet. Det skriver CHRISTER MÅRD, regionchef Svenskt Näringsliv.

Linköping2008-02-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilka hinder står svenska företagare inför idag? Ett hinder som Svenskt Näringslivs medlemsföretag har identifierat är kommunal konkurrens. Den håller tillbaka företagens utveckling och skadar på sikt svensk ekonomi.

Under den senaste tiden har Tekniska Verkens verksamhet varit i fokus. Företagens oro för den kommunala konkurrensen i Linköping är befogad. I vår senaste mätning bland Linköpingsföretagen om det lokala företagsklimatet är det just den kommunala konkurrensen som får sämst betyg.

Konkurrensverket har visat att vi har kommunala bolag som ägnar sig verksamheter som många gånger faller utanför den kommunala kärnverksamheten. Dessa borde rimligen kunna skötas bättre av privata företag och entreprenörer. Det handlar inte bara om till exempel affärer, restauranger och gym utan även om fastighetsförvaltning och energideklarationer.

Att kommuner säljer blommor gör mer skada än vad man kanske tror. Enskilda företagare konkurreras ut och tvingas lägga ner sin verksamhet. Ännu mer alarmerande är signalen detta skickar ut till kommunens övriga företagare. Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag får syssla med? Ett bolag som säljer blommor, jord och sköter fastigheter kan väl i grunden syssla med allt.

Vem tror att ett företag någonsin kan konkurrera med ett kommunalt ägt bolag. Den egna risken jämfört med kommunens ekonomiska säkerhet. Osäkerheten medför ovilja att investera, och att färre startar företag. Risken är för stor.

Linköping behöver företag som expanderar inom alla områden och att nya företag startas. Vår erfarenhet är att de allra flesta beslutsfattare vill företagen väl, men att de inte alltid vet vägen dit. Mitt råd är enkelt. Börja med det ni kan påverka och det ni förfogar över: er egen verksamhet. Ta bort den kommunala konkurrensen.

Släpp istället fram entreprenörerna. Det vore inte bara bra ur konkurrenshänsyn och för de privata företagen. Det vore också bra för kommunernas ekonomi och för Sveriges.

Christer Mård

Läs mer om