Kommunal självsanering för fler företag

Kommunala förvaltningar och bolag bedriver alltmer säljverksamhet i konkurrens med privata företag. Ett förhållande som kan kritiseras. Kommunalrådet Muharrem Demirok och Lars Vikinge som är ordförande i arbetsgruppen för Jobb- och företagande i Linköping vill att kommunen startar en kartläggning av läget i kommunen.

Kommunala varor och tjänster säljs ibland på ett sätt som begränsar konkurrensen.

Kommunala varor och tjänster säljs ibland på ett sätt som begränsar konkurrensen.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-05-05 08:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En kommun är en komplicerad verksamhet vars uppgift är att säkerställa den kärnverksamhet som vi medborgare anser sköts bäst gemensamt. Det kan vara skola och omsorg, men också myndighetsutövning.

Sveriges kommuner är idag gigantiska koncerner med miljardomsättningar. I takt med att verksamheten blir alltmer mångfacetterad så skapas samtidigt nya former för verksamheten.

En linje som kommunerna valt är att sköta vissa delar av verksamheten i bolagsform. Men det finns även en annan form som kommer allt starkare och det är kommunal säljverksamhet. I takt med att fler privata alternativ till den kommunala verksamheten dyker upp så har kommunerna anpassat sin verksamhet till detta. Det innebär att förvaltningar och bolag bedriver säljverksamhet i konkurrens med de privata. I Linköping bedriver vi säljverksamhet inom ett flertal områden. Både inom förvaltning och bolag.

Ska kommuner konkurrera med privata bolag? Enligt kommunallagen så får kommuner driva bolag och de får även bedriva viss säljverksamhet. Problemet är att vi idag ser exempel där säljverksamhet bedrivs så att den kan betraktas som direkt ojust mot de privata aktörerna. Kommunal säljverksamhet som konkurrerar om sådant som redan erbjuds på marknaden, oftast av mindre lokala entreprenörer. Skillnaden är att få privata aktörer har de ekonomiska musklerna som en kommunal förvaltning har. Få små aktörer vågar heller konkurrera mot kommuner i rädsla för att mista avtal med densamme.

För att åtgärda detta infördes vid årsskiftet 2010 ett tillägg i konkurrenslagen. Den innebär att det inte är tillåtet för kommuner att sälja varor och tjänster på ett sätt som begränsar konkurrensen. Privata aktörer får nu möjlighet att anmäla en kommun som de anser agerar fel. Redan idag har ett flertal anmälningar kommit in till Konkurrensverket. Bland annat mot Louis De Geer i Norrköping.

Frågan är het bland landets kommuner. Hur ska vi agera? Många avvaktar prejudicerande fall från tingsrätten, medan andra kör på som vanligt. Men där finns också kommuner som har valt linjen att det är bättre att förekomma än att förekommas. Dessa kommuner genomför kartläggningar över sin verksamhet och går igenom vad som kan anses vara konkurrenssnedvridande. Linköping borde följa deras exempel.

Vi föreslår att Linköpings kommun startar upp en kartläggning av vår verksamhet. Både den som sker i förvaltningsform och i de kommunala bolagen. Syftet är att genomlysa om där finns risk för att säljverksamhet som vi bedriver snedvrider konkurrensen. Detta är en bra början, men ambitionen bör vara att det efter kartläggningen också vidtas åtgärder för att all verksamhet som begränsar värdeskapande konkurrens avskaffas. Linköping behöver fler värdeskapande företag, inte färre.

MUHARREM DEMIROK (C), KOMMUNALRÅD

LARS VIKINGE (C), ORDF. ARBETSGRUPPEN JOBB- OCH FÖRETAGANDE

Läs mer om