Kommunaliseringen av skolan en misslyckad kupp

Har kommunaliseringen av skolan misslyckats? Är det dags att förstatliga skolan och rensa i den kommunala armén av skoltjänstemän? Hur kan den svenska skolan bli bättre? Vad tycker du?

Linköping2008-05-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som var med minns fortfarande med en rysning hur dåvarande skolminister Göran Persson (s) under närmast kuppartade former kommunaliserade den svenska skolan 1991. Sedan dess har denna förändring successivt fört skolan allt längre bort från den uppgift som tidigare var, och ännu borde vara, dess primära: Att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som behövs inför det stundande vuxenlivet. Trots allt vackert tal om eleven i centrum har verkligheten i många fall blivit den motsatta. Inte eleven, utan i stället olika kommunala instansers intresse av ständigt nya försök, projekt och hugskott har dominerat bilden.

Statsmakterna har också, genom att på skolans område ändra lagar och förordningar allt mer i riktning mot det som skulle kunna kallas en "avskolifiering", bidragit till denna utveckling. Så har exempelvis de tidigare behörighetsreglerna för lärare och skolledare luckrats upp och slätats ut på ett sätt som definitivt inte har gynnat skolans kärnverksamhet - undervisningen. Genom alla avregleringar har också omorganisations- och byråkratiseringsivern i kommunerna firat triumfer i form av tillskapandet av den ena, ofta kortlivade instansen efter den andra. Det har för allmänheten betytt en tilltagande begreppsförvirring, till exempel när det gäller att utröna vem man i skolledningsfrågor ska vända sig till. Tillkomsten av diverse region-, områdes-, enhetschefer och uttänjningen av det traditionella rektorsbegreppet har tillfredsställt det kommunala leklynnet, men definitivt försvårat för allmänheten och ytterligare fjärmat skolans verksamhet från grunduppgiften: Eleverna.

Glädjande nog tycks man nu på flera håll börja få upp ögonen för kommunaliseringens avigsidor. Det senaste inlägget kom från ordföranden i Lärarnas riksförbund Metta Fjelkner, som på DN Debatt (13/5) krävde en återgång till ett statligt huvudmannaskap för skolan. Om, vilket hon menar, Göran Perssons kupp var en medveten handling för att sänka lärarnas status må vara osagt. Men helt rätt har hon i att något måste göras för att åter locka begåvade studenter till läraryrket. Framtidens elever har rätt att kräva en sådan åtgärd.

En radikal omorientering av skolverksamheten i riktning mot dess grunduppgift är nödvändig, och det viktigaste första steget på den vägen vore att erkänna det misslyckade kommunaliseringsförsöket.

Gösta Björn

Läs mer om