Kommunalt bolag motarbetar satsningar inom miljötek...

Linköping2006-01-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet Lena Micko vill göra Östergötland till centrum för miljöteknik. Ett välkommet initiativ!

Men från det kommunala bolaget Mjärdevi Science Park -- där Lena Micko är styrelseledamot -- har intresset för miljöteknik som framtidsbransch varit förbluffande lågt.

I Mjärdevi Science Parks affärsplan från 2002 nämns överhuvudtaget inte ordet "miljöteknik".

I teknikparkens eget nyhetsmagasin hyllas (säkert välförtjänt!) entreprenörer inom it och bioteknik, medan miljöteknikbranschen knappast får någon uppmärksamhet alls. Detta trots att miljöteknik i dag är den snabbast växande exportbranschen med en årlig tillväxt på 10 procent.

I Linköping har under de senaste åren ett stort antal företag med inriktning på miljöteknik etablerats. Flera har tillkommit som av-knoppningsföretag från universitetet och statliga forskningsinstitut.

Några finns nu som snabbt växande kunskaps-företag på Mjärdeviområdet. Miljöteknikföretagen arbetar inom ett brett teknikområde, med alltifrån utveckling av databaser för miljöriskbedömning av byggmaterial till avancerad vattenreningsteknik. Föreställningen om att miljöteknik inte skulle vara spjutspetsteknologi tillhör förhoppningsvis det förgångna.

Under åren 2000--2005 då it-branschen gick kräftgång var vi flera kunskaps-företag inom miljöteknik som växte snabbt på Mjärdeviområdet. Vi kan självklart inte tävla med giganter som Ericsson vad gäller antalet anställda. Men flera av de företag som i slutet av 1990-talet etablerade sig med 1--2 anställda har i dag 10--15 anställda. Det handlar alltså om tresiffriga (!) tillväxttal.

Under samma period satsade det kommunägda Mjärdevi Science Park stort på att profilera Linköping och Mjärdeviområdet inom bioteknik. En satsning som i dag måste betraktas som misslyckad både när det gäller tillkomsten av nya företag och antal sysselsatta.

Av Lena Mickos i högsta grad välkomna ambitioner på miljöområdet syns med andra ord ingenting på Mjärdevi. Varför inte aktivt arbeta för att det nationella miljöteknikcentrum som finns på förslag från Exportrådet placeras i Linköping?

Det är också hög tid att byta ut det etablissemang bestående av personer med bakgrund inom it, industriell ekonomi och medicinteknik som i dag styr Mjärdevi Science Park.

Om så inte sker är risken stor att den tillväxtpotential som finns i miljöteknik går Linköping och fjärde storstadsregionen förbi.

Läs mer om