Sverige är ett mineralrikt land. Vår långa tradition av gruvnäring har fått bruksorter att blomstra och företag att växa under lång tid. Arbetstillfällen och kunnande har utvecklats inom brytning, borrning, förädling och entreprenad. Dessa verksamheter bygger på att vi har god kännedom om vår bergrund varför vi också har många företag som prospekterar efter olika mineraler.
Uran är ett av de mineraler vi har i Sverige och ingår därför ofta i de prospekteringstillstånd som bolagen söker och får. Att bolag letar efter uran skapar oro bland många människor, inte minst här i Östergötlands län eftersom det lyfter frågan om uranbrytning. Uranbrytning sker inte någonstans i Sverige i dag och någon brytning kommer heller inte ske utan lokalbefolkningens godkännande. Det säkerställs av nuvarande lagstiftning och det kommunala vetot. Och så kommer det förbli.
Den senaste tidens diskussioner kring uranbrytning tycks dock vilja påskina att kommunernas vetorätt skulle vara ifrågasatt. Det stämmer inte. Därför vill vi, som ansvarig minister för gruvbrytning respektive riksdagsledamot för Centerpartiet, vara mycket tydliga på en punkt. Det pågår inga diskussioner i regeringen om förändringar av vetorätten i minerallagen och det finns heller inga planer på att lyfta upp frågan för diskussion.
Den nuvarande lagstiftningen innefattar mycket höga miljökrav och ger lokalbefolkning och beslutsfattare ett starkt inflytande över eventuell uranbrytning i och med det kommunala vetot. För Centerpartiet är det en självklarhet att det kommunala vetot finns och att det så förblir. Däremot är det viktigt att lagstiftningen på området fortsatt är stark och innefattar de förhållanden som råder och att de bolag som prospekterar efter uran och andra mineraler respekterar gällande lagstiftning och lokalbefolkningens åsikter.
Centerpartiet beslutade därför på partistämman i maj att vi vill ha en översyn av minerallagen. Syftet är att pröva möjligheten att stärka det kommunala medinflytandet redan i projekterings- och provborrningsskedet så att vi kan kombinera miljöhänsyn med behovet av att tillvarata våra mineraltillgångar. Att ha trygga och tydliga villkor för lokalbefolkning och verksamma företag är viktigt så att vi också i framtiden kan bruka våra mineraltillgångar utan att förbruka vår miljö.
Maud Olofsson
Staffan Danielsson