Allt färre ska ta hand om allt fler, så ser verkligheten ut i Sverige. Jobben var nyckelfrågan i valet för fyra år sedan, och kommer att vara det i år också. Hur ska vi få människor i jobb? Jag vill närma mig frågan från andra hållet. Vem ska skapa jobben?
Storföretagen, javisst. Men alla företag är inte som IKEA eller H & M. 90 procent av alla företag i Sverige har färre än tio anställda. Men dessa tiotusentals företag skapar hundratusentals jobbtillfällen, inte bara genom att på klassiskt vis anställa, utan även genom att anlita underleverantörer.
Ta Kicki Theander, till exempel. Hon startade företaget Middagsfrid för några år sedan och omsätter idag 70 miljoner kronor. Eller Tobias Smedberg och Lars Jonsson som startade en kommunikationsbyrå. De är fortfarande bara två personer i företaget, men har uppdrag för miljoner och anlitar stadigt underkonsulter.
Enligt mig är personer som Kicki, Lars och Tobias livsviktiga för Sverige. Enligt en undersökning från Nordea kan två miljoner svenskar tänka sig att starta eget. Ändå kommer bara 0,6 procent att göra det under 2010. Varför?
Många vet inte var de ska börja. Men framför allt vågar de inte. Vi har frågat 1 300 personer som har startat, eller funderar på att starta, företag om deras syn på företagande. Var tredje person tror att ett bättre trygghetssystem för småföretagare är nyckeln till fler nya företag. Ett trygghetssystem som gör att man vågar ta steget utan att riskera för mycket eller under en övergångsperiod kan kombinera företagandet med en anställning.
Att starta företag kommer alltid innebära en viss otrygghet. Men det finns massor att göra för att underlätta för den som har en bra idé eller vill förverkliga en dröm. Ett sätt är att genom professionell och kostnadsfri rådgivning stötta de blivande företagarna under startprocessen. Detta gör Nyföretagarcentrum runtom i landet varje dag, med hjälp av lokalt näringsliv.
Ändå behövs mer. Politiska insatser till exempel. Men insatserna måste vara relevanta för dem som ska starta företag. Tidigare i år gjorde vi en stor undersökning som visade ett intressant glapp mellan politiker och företagare. Politikerna tror att det är lättare att starta och driva företag än vad företagarna själva tycker att det är. Om inte politikerna har en djupare insikt i, och större förståelse för, företagarnas villkor, hur ska de då kunna genomföra rätt åtgärder för att stimulera nyföretagandet?
Vi har satt upp ett mål om att en procent av svenskarna ska starta företag. Jag önskar att politikerna gör det också. Varje näringslivschef borde sätta upp ett konkret mål för nyföretagandet i den egna kommunen. Jag är övertygad om att det skulle bidra till en mer dynamisk näringslivspolitik och att fler skulle våga ta steget till eget.
Mats Evergren Marknadschef Jobs and Society Nyföretagarcentrum