Konkurrens bra för kvinnor

Fler arbetsgivare inom vården ger kvinnor bättre lön, skriver AFFI KÖLEVIK vid fackförbundet SKTF och ULLA LÖNN, Svenskt näringsliv, i ett gemensamt utspel.

Linköping2009-10-23 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välfärdstjänsterna är i ständig utveckling. Kommun- och landstingsverksamheter börjar konkurrensutsättas i högre grad och det innebär att det kommer att finnas många arbetsgivare att välja mellan för arbetstagare och många företag att välja mellan för brukaren.

Denna utveckling anser vi vara bra. Fler arbetsgivare underlättar en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och kan därmed förbättra framförallt kvinnors möjligheter till löne- och yrkesutveckling. Det leder till ökat fokus på resultat och kvalitet och bättre välfärdstjänster för medborgaren.

Den arbetsgivare som inte håller måttet i framtiden kommer att ratas av välutbildade, duktiga kvinnor. Andelen kvinnliga entreprenörer ökar också eftersom många kvinnor startar företag i vård- och omsorgsbranschen. Den traditionellt kvinnliga arbetsmarknaden har historiskt haft allt för få arbetsgivare vilket begränsat kvinnors möjligheter att göra karriär, att nå en god löneutveckling och att utvecklas i sin yrkesroll.

Moderna företag erbjuder en arbetsplats där kvinnor och män har samma möjlighet att vara delaktiga i, påverka och ta ansvar för beslut. Dessa företag kommer att ha de bästa förutsättningarna att växa genom ökad lönsamhet och konkurrenskraft. Den jämställda arbetsplatsen blir ett konkurrensmedel. I ett jämställt och modernt arbetsliv beror inte skillnader i yrke, befattningar, lön eller andra anställningsvillkor på kön.

Det är främst män som startar företag i Sverige. Därför är det en angelägen jämställdhetsfråga att kvinnligt företagande ges ännu större uppmärksamhet. Inte minst gäller detta företagandet inom sektorer som domineras av kvinnor som exempelvis inom vård- och omsorgssektorn . Branscher som karaktäriseras av många arbetsgivare och därmed konkurrens om arbetskraften och kunderna skapar utrymme för en bättre löneutveckling jämfört med en monopolsituation.

Affi Kölevik

Ulla Lönn

Läs mer om