Rune Lanestrands antydningar om en konspiration mellan Lantmännen, LRF, Monsanto och andra företag med syfte att bidra till spridningen av genetiskt modifierade grödor (Corren 22/7) är helt felaktiga. I Sverige har branschorganisationerna för mjölk, matfågel och ägg valt att inte acceptera användning av genetiskt modifierade foderråvaror och Lantmännen har naturligtvis anpassat inköpen av foderråvaror efter kundernas önskemål.
Det som nu hänt är att en leverans av majs till Lantmännen innehållit 3,9 procent av en genetiskt modifierad majssort, MON 810, trots att vi genom avtal med leverantören försäkrat oss om att majsen inte skulle vara genetiskt modifierad.
Odling och användning av genetiskt modifierade grödor har stadigt ökat sedan 1996 och genetiskt modifierad soja och majs används i dag i cirka 85 procent av allt foder som tillverkas inom EU. Genmodifierat material kan ofta påvisas i foder och livsmedel och för att inte helt förlama handeln med råvaror tolereras en oavsiktlig inblandning av 0,9 procent genmodifierat material. Halten i leveransen till Lantmännen överskreds alltså med 3 procentenheter.
Innan en sort godkänns i EU bedöms riskerna för människor, djur och miljön av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. MON 810 är sedan flera år tillåten för odling och användning i foder och livsmedel och i år odlas sorten på cirka 100 000 hektar inom EU. Den nu aktuella majsen levererades från Polen och är också odlad där.
Kjell Larsson