Kortare väg till friskare liv

Alliansens östgötska riksdagsgrupp GUNNAR AXÉN (M), STAFFAN DANIELSSON (C), KARIN GRANBOM ELLISON (FP), YVONNE ANDERSSON (KD), ANDREAS NORLÉN (M), BETTY MALMBERG (M), FINN BENGTSSON (M) ger här sin syn hur man ser på hur arbetet med kampen mot utanförskapet, och genomförandet av hur arbetslinjen utvecklats.

Linköping2010-02-11 09:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Allians för Sverige tog sig an utmaningen att leda Sverige stod arbetet mot utanförskapet i fokus. Över en och en halv miljon människor stod utanför arbetsmarknaden och den svenska sjukfrånvaron var uppe på rekordhöga nivåer. Närmare 220 000 människor var sjukskrivna och ytterligare 550 000 var förtidspensionerade. Samtidigt som Sverige hade en av världens friskaste befolkningar hade vi också den med högst sjukfrånvaro.

Vår yttersta strävan är att hjälpa människor tillbaka i arbete och att göra gapet mellan utanförskap och arbete mindre. Sjuka som har arbetsförmåga måste få vård och rehabilitering, samtidigt som de som är så sjuka att de aldrig kan arbeta igen ska få sjukersättning (förtidspension). Genom tidiga, aktiva rehabiliteringsåtgärder har den rehabiliteringskedja vi införde 2008 redan gett tydliga resultat. Idag är nästan 100 000 personer färre sjukskrivna och över 50 000 färre är förtidspensionärer jämfört med år 2006.

De som varit långtidssjukskrivna, i mer än två och ett halvt år, erbjuds nu ett nytt stöd i form av arbetslivsinriktad rehabilitering som anordnas av Arbetsförmedlingen. För oss är det viktigt att alla ska kunna räkna med att få ett aktivt stöd och hjälp även vid långvarig arbetsoförmåga. Omkring 50 000 människor som tidigare befunnit sig i en lång sjukskrivning får nu ytterligare stöd för att komma tillbaka till arbete.

Med den största satsningen som någonsin gjorts för långtidssjukskrivna satsar vi under 3 år närmare 17 miljarder kronor på individuellt anpassade introduktionsprogram med utgångspunkt i varje enskild persons möjligheter och hälsa. Inom dessa program står alla arbetsförmedlingens resurser till förfogande. Det är exempelvis möjligt att få en plats i arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetspraktik eller deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingen kan även erbjuda jobb med lönebidrag, jobb hos Samhall, nystartsjobb och jobb med särskilt anställningsstöd. Kombinerat med ekonomiskt stöd gör detta att människor kan känna sig trygga i arbetet med att stärka deras möjligheter att på sikt kunna återgå till arbete.

För de vars hälsa eller andra förutsättningar sätter stopp för rehabiliteringsarbetet finns fortfarande en möjlighet till förlängd sjukpenning. En stor och utsatt grupp som tidigare övergavs i passiva sjukskrivningar får nu ta del av aktiv arbetslivsinritad rehabilitering. I vår politik står friskhetens möjligheter i centrum istället för sjukdomens begränsningar, samtidigt som den som permanent saknar arbetsförmåga ska känna trygghet i att man har rätt till sjukersättning.

Sveriges långtidssjukskrivna förtjänar bättre än att bli lämnade åt sina egna öden i passiva sjukskrivningar. Sveriges långtidssjukskrivna förtjänar en kortare väg till ett friskare liv.

Läs mer om