Krav på förändring mot modern frihetslinje

Vad som gick fel i valet 2010 för socialdemokratin var ett antal samverkande faktorer som sett över tid borde ha inneburit politisk och organisatorisk förändring. Det anser de tre östgötska socialdemokraterna Johan Löfstrand, Christoffer Bernsköld och Ellen Aguirre.

Mona Sahlin har tagit sitt ansvar och lämnar partiledarposten efter valnederlaget.Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Mona Sahlin har tagit sitt ansvar och lämnar partiledarposten efter valnederlaget.Foto: Sören Andersson / SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-12-29 08:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den senaste tiden har många partiföreträdare kommit med tvärsäkra slutsatser om vad som gick fel i valet 2010. Det har kommit många exempel på enskildheter som skulle vara den avgörande faktorn. Vi tror inte att det är så enkelt. Socialdemokratins dilemma är ett antal samverkande faktorer som sett över tid borde ha inneburit politisk och organisatorisk förändring.

Under flera decennier har bilden av ett parti som under tvång backar in i framtiden växt sig starkare. De allra flesta har nog känslan av att många förändringar har genomförts med stor vånda och under tvång, snarare än av övertygelse och ideologi.

Efter valet 2006 var partiet enade i kravet på förändring, men inte vad den skulle innebära. Förändringen kokades ner till vad vi inte skulle vara, istället för att svara på frågan om vilken väg partiet och Sverige ska ta. Socialdemokratin har på många sätt varit en historisk bärare av frihet, men dagens samhälle ställer nya krav och socialdemokratin har tappat kontakten med friheten som ide och blivit konservativa. Socialdemokratin behöver en modern frihetslinje.

Vi vill att socialdemokratin ska pröva och lägga fram förslag som tydligt och konkret leder till en större frihet, både för individen men också för samhället som helhet. Det handlar om en positiv syn på individen. Vi är övertygade om att de allra flesta vill och ska ta ett större ansvar för utformningen av sina egna liv. En socialdemokratrisk frihetslinje ska riva de hinder som står i vägen för människor när de vill uppnå och ta ansvar för sina livsdrömmar. Insikten om att frihet bara kan komma via jämlikhet kräver att gamla strukturer rivs och vi behöver en tydlig politik som gör att alla har möjlighet att kunna leva framgångsrika liv.

Arbete ska vara en central del av politiken men arbete ska inte ses som ett mål i sig utan ett medel för att nå en ökad frihet. Full sysselsättning är en förutsättning för att fler ska få tillgång till ett ökat antal möjligheter, inte slutmålet för politiken. Samtidigt kommer ingen känna en ökad frihet när rädslan för att stå utan arbete blir för stor, men reell frihet kan inte uppnås genom trygghetssystem som riskerar att låsa fast människor.

Genom att pröva alla förslag mot idén om frihet kan vi skapa en positiv agenda inför framtiden. Att välja en tydlig färdriktning ger också en möjlighet till en förnyelse från grunden, en förnyelse som inte avslutas på vår partikongress utan startar där. Vi vill se en partiledning som på ett tydligt sätt kan vara bärare av det socialdemokratiska frihetsidealet och samtidigt utmana partiet både i den praktiska politiken men också intellektuellt. Socialdemokratin ska i valet 2014 vara det parti som tydligaste står upp för frihet, det kommer vi att kämpa för!

JOHAN LÖFSTRAND, RIKSDAGSLEDAMOT

CHRISTOFFER BERNSKÖLD, LANDSTINGSRÅD

ELLEN AGUIRRE, ORDFÖRANDE SSU ÖSTERGÖTLAND OCH LEDAMOT AV SSU:S FÖRBUNDSSTYRELSE.

Läs mer om