Kraven på dialog är orimliga

Hamas erkänner inte Israel hur litet det än må vara. Det skriver LISA ABRAMOWICZ, Svensk Israel-Information, i en replik.

Linköping2009-02-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peter Weiderud frågar (16/2) varför Hamas ska erkänna Israel när Israel inte erkänner Palestina. Niklas Nyström (18/2) hävdar att dialog med Hamas måste äga rum före erkännande av Israel - som det gjorde från PLO:s sida 1993.

Detta stämmer inte eftersom det ömsesidiga erkännandet mellan Israel och PLO skedde i samband med Osloavtalet augusti 1993 och föregick fredsförhandlingarna på nittiotalet, som fortsatte fram till Intifadan år 2000.

Det är inte bara Israel, EU och USA som ställer krav på Hamas. FN:s resolution 1850 kräver att Hamas uppfyller de tre kraven: Erkännande av Israel, respekt för tidigare ingångna avtal och stopp för terrorn.

Höken Ariel Sharon erkände Palestina år 2004, lämnade Likud och bildade Kadima, vars främsta syfte är att implementera en tvåstatslösning. Sedan utrymde Sharon Gaza helt och hållet från bosättningar 2005. Någon blockad fanns inte då, utan inleddes först efter Hamas blodiga kupp mot PLO 2007.

Hamas erkänner inget Israel överhuvudtaget, hur litet det än är! Det är den är principiellt viktiga skillnaden.

Att Västbanken fortfarande är ockuperat beror på att Västbanken är Israels viktigaste förhandlingsbricka i fredsförhandlingarna som handlar om just gränser.

Det var Hamas som nekade att fortsätta den bristfälliga (men dock) vapenvilan den 19 december förra året genom att kraftigt öka antalet raketattackerna mot Israel. Något som den palestinska myndigheten på Västbanken och flera större länder i Arabvärlden tog avstånd ifrån.

Peter Weiderud försvarar palestinskt "självförsvar" men glömmer att Hamas taktik att attackera icke-ockuperade områden (som södra Israel), liksom att medvetet attackera civila mål samt att använda sin egen civilbefolkning som mänskliga sköldar är förbjudna enligt folkrätten.

Niklas Nyström menar att stödet har ökat för Hamas på grund av Israels strategi i Gaza. Det motsägs av nyligen genomförda palestinska undersökningen Palestinian Center for Public Opinion. Den visar att Hamas stöd på Gaza har gått ner från 52 procent i november till 28 procent i februari. Fatahs siffror har gått upp från 31 till 43 procent under samma tid. På Västbanken stöds Hamas endast av 24 procent medan Fatah får 39 procent.

Lisa Abramowicz

Läs mer om