Från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL:s, sida går man ut och hotar Vårdförbundets medlemmar med att man kan komma att säga upp det löneavtal som tecknades efter strejken 2008. I samband med denna provokation och krigsförklaring uttalade man också att alla måste ta sitt samhällsansvar.
Vårdförbundets medlemmar har alltid tagit sitt samhällsansvar - med råge. På SKL är man mycket medvetna om att vårdens professioner med medellång akademisk högskoleutbildning ligger betydligt lägre i lön än andra jämförbara yrken. Ska man klara av den framtida rekryteringen till dessa yrken är det absolut nödvändigt att löneutvecklingen inte stannar.
Vårdförbundets medlemmar gör en oerhört viktig samhällsinsats varje dag de går till sitt arbete. Många är enormt frustrerade över att inte ha en rimlig chans att leva upp till de orealistiska förväntningar som finns på vården, tack vare att våra beslutsfattare inte öppet vågar stå för de försämringar man fattat beslut om. Hur ofta har vi inte hört att kvaliteten på vården inte kommer att försämras trots minskade resurser?
Nyligen kritiserades landstingen av Socialstyrelsen för att för många vårdplatser avvecklats på landets sjukhus. Två tredjedelar av landets vårdplatser har försvunnit på 15 år. Detta förklaras till en del av nya och bättre metoder - men de som har gjort detta möjligt är de som dagligen tar sitt samhällsansvar på landets vårdinrättningar.
Vilka är det som just nu massvaccinerar för att Sverige inte ska stanna när influensan kulminerar? Det är sjuksköterskor som tar sitt samhällsansvar. Flera har nekats semesterledighet under hösten för att sjukvården måste säkras om många blir sjuka. De biomedicinska analytikerna säkerställer dagligen att laboratorieanalyser genomförs på ett säkert sätt. Det är viktigt eftersom det i dagens vård inte finns resurser för att ha observationsplatser. Då är det avgörande att analyserna är tillförlitliga. Dessa analytiker tar dagligen sitt samhällsansvar.
Sverige har världens bästa mödravård och ett högt anseende utanför våra gränser. Detta tack vare alla oerhört kompetenta barnmorskor som säkerställer kvaliteten på vården av blivande mödrar och nyfödda barn. Dessa tar dagligen sitt samhällsansvar. På röntgenavdelningarna finns röntgensjuksköterskor som ser till att patienten får ett professionellt bemötande och att undersökningarna sker på ett kvalitetssäkrat sätt. Resultaten kan avgöra om en patient kan skickas hem. Dessa tar också dagligen sitt samhällsansvar.
Vårdförbundets medlemmar är oumbärliga och dessa fyra legitimerade yrken arbetar för en hög vårdkvalitet, trots ständigt krympande resurser. De två procent i lönepåslag som garanteras i Vårdförbundets löneavtal kan omöjligt vara en för hög nivå. Det orimliga är att lönerna fortfarande ligger alldeles för lågt i förhållande till den utbildning och det ansvar Vårdförbundets medlemmar har när de dagligen går till sina arbeten och tar sitt samhällsansvar.
På vilket sätt menar SKL och du Sven-Eric Nilsson (enligt ett uttalande i Östnytt nyligen) att Vårdförbundets medlemmar inte tar sitt samhällsansvar?
Patrizia Bjerkegren