Kryssen i personvalet påverkar höstens val

Möjligheten att personrösta i höstens val handlar om att varje kandidat måste berätta för väljarna om sina värderingar och vad de vill uträtta i politiken. I valet till EU-parlamentet är personvalen etablerade. Folkpartistiska riksdagskandidaten Linnéa Darell vill se mer av personval i samtliga höstens val.

Kandidater till höstens val bör profilera sig för att öka intresset för personval, anser Lnnéa Darell.Foto: Scanpix

Kandidater till höstens val bör profilera sig för att öka intresset för personval, anser Lnnéa Darell.Foto: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-28 09:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EU-valen har allt fler väljare insett möjligheten att påverka vilka personer som ska företräda dem i Bryssel. Personvalet har fått genomslag. I val till riksdag, kommun och landsting uppfattas inte personkryssandet ha samma värde. Få ändringar sker i förhållande till partiernas listförslag. Personvalet lyfts heller inte fram i media på samma sätt som inför EU-val.

Partier och kandidater har naturligtvis störst ansvar för att tydliggöra möjligheten till personröstning inför höstens val. Varje kandidat måste berätta för väljarna om sina värderingar och vad hon/han vill uträtta i politiken. En del menar att ledamöternas personliga inflytande på politiken är mindre i riksdagen än i ­­EU-parlamentet. At  arbetsformerna-skiljer sig är sant men inte påverkansmöjligheterna. Varje riksdagsledamot kan göra skillnad. Det gäller också förtroendevalda i kommun och landsting.

Som väljare har du förmodligen en eller ett par frågor som du anser vara viktigast att få genomförda under kommande mandatperiod. Ett kryss på den kandidat, som bäst företräder dina åsikter, ökar möjligheten att dessa frågor kommer upp på den politiska dagordningen. Din röst och ditt kryss gör skillnad!

Höstens val är mer avgörande än någonsin tidigare för vilken framtid Sverige väljer på en rad viktiga områden. Jobben förstås men också klimat, skola, skatter, trygghetssystem, äldrepolitik, livsvillkor för personer med funktionsnedsättning, integration och jämställdhet. Det saknas inte politikområden för oss kandidater att profilera sig på. Var och en har vi våra hjärtefrågor. Livsvillkoren för äldre och för personer med funktionsnedsättning är de högst prioriterade politikområdena i min personvalskampanj. Äldrevård och omsorg med självbestämmande och valfrihet men också skatter, pensioner och avskaffande av all åldersdiskriminering inryms. På funktionshinderområdet måste tillgänglighet, möjligheter till arbete och LSS-frågor få ett större politiskt utrymme under nästa mandatperiod. Socialstyrelsens rapport Alltjämt ojämlikt visar att det finns mycket politiskt arbete kvar att göra för att de handikapppolitiska målen ska uppnås till fullo.

Läs mer om