Kultur ger bättre hälsa

Kulturella aktiviteter ger bättre hälsa. Exempelvis äldre dementa kan få en större livskvalitet genom litteratur, konst och musik. Det skriver riksdagsledamoten YVONNE ANDERSSON, (KD).

Kultur har en värdefull roll inom äldreomsorgen, skriver artikelförfattaren.Arkivfoto: Annette Friberg/2005/Scanpix

Kultur har en värdefull roll inom äldreomsorgen, skriver artikelförfattaren.Arkivfoto: Annette Friberg/2005/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-07-10 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan deltog jag i ett seminarium i Almedalen som handlade om sambandet mellan kultur och hälsa. Studier visar att den som deltar i kulturella aktiviteter mår bättre och lever längre.

I studier av våra känslor och belöningssystem kan man visa att vår hjärna reagerar positivt på beröring, konst och musik. Det har vi vetat länge, men nu har vi evidensbaserad forskning som visar det. Kultur kan med andra ord både förebygga och bota.

När man kan minska medicinering genom att folk mår bättre när de får lyssna på musik handlar det inte bara om psykologiska effekter, utan också om rent biologiska.

Musik, som är den mest utforskade konstformen, påverkar välbefinnandet med positiva resultat både psykiskt och fysiskt. Den väcker minnen och känslor, men kan också framkalla rent fysiska upplevelser som att vi gråter eller ryser.

Man vet att dopamin, som utgör hjärnans belöningssystem, frigörs när man lyssnar på musik man tycker om. Samtidigt minskar kortisolen som är ett stresshormon.

Inom äldreomsorgen har kultur en värdefull roll. Den kan användas som ett verktyg för att ge äldre större livskvalitet. Från vården av dementa finns goda exempel på hur dessa lagrade erfarenheter stimuleras av att få höra en text eller ett musikstycke igen. Högläsning av litteratur, samtal kring konst och lyssnande på musik, är metoder som används både som terapi för vårdtagare och för att öka deras välbefinnande. Kulturen förebygger stress hos de äldre men faktiskt också hos personalen.

Det är viktigt att ta tillvara dessa kunskaper. I dag finns ett stort intresse i samhället för de här frågorna. Det är viktigt att sambandet mellan kultur och hälsa sprids till alla, såväl enskilda som till landets sjukhus och vårdinrättningar.

Vid Göteborgs universitet finns sen några år tillbaka ett centrum för forskning kring kultur och hälsa. Syftet är att forska och undervisa om hur kulturen påverkar hälsan. Projekt som handlar om kultur och hälsa nödvändiggör ett gränsöverskridande samarbete mellan olika discipliner och vetenskaper. Genom att korsbefrukta forskning och erfarenheter från olika håll växer nya framgångsrika idéer fram. Deras kunskap delges intresserade bland annat på ett seminarium i samband med Visfestivalen i Västervik. På detta sätt sprids forskningsresultat inom området.

Jag ser fram emot att vi kan förbättra vårt samhälle ytterligare genom att ta till vara på den skatt kulturen erbjuder. Det ger oss ett samhälle där vi får en annan livsstil, där pillertänkandet inte blir allenarådande utan att vi ser möjligheter att själva påverka vår hälsa i vårt kulturellt rika samhälle.

Yvonne Andersson

Läs mer om