Kvinnliga chefer får mindre stöd än manliga

Män och kvinnor borde ha samma möjligheter att ta på sig och utveckla ledarskap, skriver PER-ERIK DJÄRF, regionchef för Unionen Öst.

De svårigheter som kvinnliga chefer upplever kommer inte att överbryggas förrän de kvinnliga cheferna blir fler, menar artikelförfattaren.

De svårigheter som kvinnliga chefer upplever kommer inte att överbryggas förrän de kvinnliga cheferna blir fler, menar artikelförfattaren.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2008-11-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor i chefsposition känner ett mindre stöd i sin chefsroll än manliga chefer. Detta visar en undersökning som Unionen Öst genomfört bland chefer i Östergötland.

Bra chefer är nödvändigt för att det ska fungera väl på arbetsplatserna och medarbetarna ska må bra. Organisationer där chefer och medarbetare får utrymme att utvecklas och våga pröva nytt stärker kunskap och innovationsförmåga. En enkätundersökning som Unionen Öst genomfört bland chefsmedlemmar i Östergötland visar dock att det är tufft att vara chef. Särskilt om man är kvinna.

Fyra av tio kvinnliga chefer i Östergötland anser att det inte finns tillräckligt med tid eller resurser för att fungera i sin chefsroll. Dessutom upplever var tredje kvinnlig chef ett bristande stöd vid förändringsarbete. Motsvarande siffror bland manliga chefer är knappt 30 procent respektive knappt 20 procent.

Skillnaderna i svar mellan kvinnliga och manliga chefer på frågor som berör stöd i chefsrollen är tydliga. De kvinnliga cheferna upplever genomgående ett lägre stöd. Samtidigt svarar de manliga cheferna genomgående mer positivt. På frågan om man känner stöd att hantera situationer som är känsliga för medarbetarna svarade nästan hälften av de manliga cheferna att man gör det i hög eller mycket hög grad. Motsvarande siffra för kvinnliga chefer är 32 procent.

Chefer har en nyckelroll, både för verksamhetens utveckling och för medarbetarnas situation. Detta medför höga krav från såväl överordnade som medarbetare. Det är angeläget att ta tillvara på personer med drivkraften att ta ett chefsuppdrag, men här är det också viktigt att vara medveten om att det är skilda förutsättningar för kvinnliga respektive manliga chefer.

Det borde vara självklart i dagens samhälle att män och kvinnor har samma möjligheter att ta på sig och utveckla ledarskap. Unionen Östs undersökning visar dock att det finns påtagliga skillnader i hur kvinnor och män uppfattar sin arbetssituation och sina möjligheter att utöva ett gott ledarskap. Det är en manlig dominans på chefsnivå, vilket gör det rimligt att anta att en manlig norm vidmakthålls där det är svårt för kvinnor att ta sig in i de manliga nätverken. De svårigheter som kvinnliga chefer möter kommer säkerligen inte att kunna överbryggas förrän det är lika vanligt att ha en kvinnlig chef som en manlig.

Chefer behöver stöd för att fungera i sin chefsroll. Detta kan Unionen erbjuda chefsmedlemmar i olika situationer och Unionen tar ett ansvar för chefsfrågor och kompetensutveckling. Många av dagens chefer kommer att gå i pension inom tio år. Det är hög tid att skapa bättre förutsättningar för ledarskap så att både kvinnor och män inte bara vill bli chef, utan också vill fortsätta att utvecklas i sin ledarroll.

Per-Erik Djärf

Läs mer om