Kvinnor är förlorarna i sjukförsäkringen

Fyrtioåriga kvinnor med psykiska besvär och/eller värk i rygg, axlar och nacke är de största förlorarna i det nya sjukförsäkringssystemet. Det hävdar riksdagsledamoten Anne Ludvigsson (S), efter att hon har låtit riksdagens utredningstjänst göra en analys av trenderna.

Linköping2010-04-13 08:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ungefär ett och ett halvt år sen trädde de nya reglerna i sjukförsäkringen ikraft. Vi har alla sett konkreta exempel på hur det drabbar sjuka människor som nu slängs ut från vår gemensamt finansierade sjukförsäkring. Flera kvinnor har trätt fram i media och återgett sin historia. Den borgliga regeringen har på en rad områden försämrat för kvinnor och lagt jämställdhetspolitiken på hyllan.

Jag gav därför i uppdrag åt Riksdagens Utredningstjänst att göra en jämställdhetsanalys över det nya sjukförsäkringssystemet. Även om det inte gått tillräckligt lång tid med de nya reglerna för att göra en fullständig analys, är trenderna ändå tydliga. Det är kvinnor med psykiska besvär eller problem med värk i axlar och rygg som är de mest utsatta.

Hela 65 procent av de som under året mister sin sjukpenning är kvinnor. Det kan konstateras att 65 procent av de personer som uppburit förlängd sjukpenning, och som från och med den 1 januari flyttas över till arbetsförmedlingen, är kvinnor. Skillnaden mellan män och kvinnor är som störst i gruppen 30-39 år.

Av dem som förlorar sin tidsbegränsade sjukersättning, det som förut kallades tidsbegränsad sjukpension, är skillnaden mellan kvinnor och män än större, 70 procent är kvinnor och 30 procent än män. Skillnaden är störst i åldergruppen 40-44 år. Fyrtioåriga kvinnor med psykiska besvär och/eller värk i rygg, axlar och nacke är alltså de som är de största förlorarna i moderaternas nya sjukförsäkringssystem.

Det är mycket tydligt att vår moderatledda regering och dess stödpartier systematiskt för över resurser från de svaga i samhälle till de som borde klara sig själva.

Grunden för mitt eget politiska engagemang är "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov", ett gammalt talesätt men ändå så modernt och verkligen aktuellt. Det är tydligt hur denna regering ser på människor och helt oacceptabelt av en välfärdsstat att agera på detta sätt.

Sedan 2006 har regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder kronor. Det är mer än den totala kostnaden under ett år för hela rättsväsendet, och det allmänna barnbidraget och försvaret. Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket tillsammans.

Det här är det nya Sverige och det är inte skrämselpropaganda. Sverige har blivit ett tudelat land, där de svaga får betala de högavlönades skattesänkningar. Om det rödgröna alternativet får väljarnas förtroende kommer vi att ändra det nya sjukförsäkringssystemet. Vi accepterar aldrig att de sjuka får betala skattesänkningar för dem som borde kunna klara sig själva.

ANNE LUDVIGSSON (S), RIKSDAGSLEDAMOT, LINKÖPING

Läs mer om