Kyrkan ska vara öppen och tolerant

Kyrkans värderingar påverkar samhällsutvecklingen. Därför spelar det roll vilka som sitter i kyrkomötet och kyrkofullmäktige, skriver LENA EK, Europaparlamentariker (C).

Artikelförfattaren lovar krafttag mot motarbetandet av kvinnliga präster. På bilden vigs en kvinnlig präst av en kvinnlig biskop.Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix/2002

Artikelförfattaren lovar krafttag mot motarbetandet av kvinnliga präster. På bilden vigs en kvinnlig präst av en kvinnlig biskop.Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix/2002

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-09-18 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan ska präglas av tolerans, öppenhet, jämställdhet och miljöansvar. Den 20 september är det val. Då kan vi som medlemmar påverka utvecklingen av vår folkkyrka. Eftersom det har stor betydelse vem som sitter i kyrkomötet och kyrkofullmäktige, i ett flertal mycket viktiga frågor, är kyrkovalet av stor betydelse för oss som centerpartister.

Svenska kyrkan fyller en rad vitala samhällsfunktioner. Kyrkorna är en uppskattad och viktig del av vårt kulturarv. För många utgör de en del av det sociala livet med allt ifrån barngrupper till musikevenemang. När kriser inträffar i livet, stora som små, är det ofta kyrkan som skänker tröst och hjälper till.

Av dessa anledningar är det av största vikt att goda krafter sätter dagordningen i kyrkorna. Mer än i många andra val handlar detta om att ta ställning i ett antal principiella frågor. Några kandidater verkar mot kvinnliga präster och vigslar av homosexuella, andra vill använda kyrkan för att stärka protektionism och förmynderi. Vi i Centerpartiet vill verka för en frihetlig och humanistisk kyrka. Vi vill stärka stödet till musiken och kulturen och bereda större plats för konfirmandverksamheten. Den kan fungera som en utmärkt förberedelse för vuxenlivet.

Utgångspunkten för Centerpartiet är alla människors lika rätt och värde. Därför vill vi att kyrkorna ska fortsätta hjälpa människor som är utsatta, ensamma eller på flykt. Homosexuella ska ges samma rätt att gifta sig i kyrkan som heterosexuella. Dessutom bör folkkyrkan utveckla sitt ekumeniska samarbete med exempelvis katolska och ortodoxa samfund liksom med trosutövare från helt andra religioner som islam och hinduism.

Vi vill göra kyrkan till ett föredöme när det gäller jämställdhetsarbetet. Traditionellt har kyrkan många gånger varit en ganska ojämställd institution. Det är paradoxalt eftersom allas lika rätt och värde utgör kärnan i den kristna tron. Vi kommer att ta krafttag mot ifrågasättandet och motarbetandet av kvinnliga präster på alla nivåer.

Svenska kyrkan utför redan i dag ett gediget miljöarbete och har ett stort engagemang i klimatfrågan. För oss i Centerpartiet är detta utmärkt. Vi vill fortsätta att förvalta kyrkans tillgångar med omsorg och miljöanpassa den kyrkliga verksamheten. Stora utmaningar finns just nu i att ställa om energisystemen i kyrkans lokaler så att de blir mer hållbara. Åtgången av el och värme kräver stora och medvetna satsningar på förnybara energikällor. Kyrkoherdar som sätter solfångare på taket är sanna hjältar.

Det är lätt att uppfatta kyrkovalet som mindre viktigt eftersom kyrkan inte utövar någon direkt makt över våra liv, som europaparlamentet, kommunen eller riksdagen. Men de värderingar som genomsyrar kyrkan får betydelse för hela samhällsutvecklingen. Därför har det betydelse om bakåtsträvande eller framåtblickande partier får majoritet i kyrkomötet och kyrkofullmäktige.

Lena Ek

Läs mer om