Lagstifta mot mäns våld mot kvinnor

Varje år utsätts 75 000 kvinnor i Sverige för våld av make, sambo eller exmake, skriver socialdemokraterna ANNE LUDVIGSSON och HELENA BALTHAMMAR.

Linköping2007-03-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor utsätts för diskriminering, våld och sexuella trakasserier och berövas sina mänskliga rättigheter världen över. Varje år dör miljontals kvinnor till följ av lagar, regler och normer som begränsar kvinnors rätt till sin egen kropp. Det är inte krig, vapen och terrorism i sig som utgör största hotet i kvinnans säkerhetssituation, utan hennes underordnade ställning och brist på inflytande i en värld som domineras av män som brukar våld för att upprätthålla sin dominans.

I en nyligen framtagen FN-rapport framgår att minst 102 av FN:s 192 medlemsländer inte har lagar som kriminaliserar allt våld mot kvinnor. I 53 medlemsländer är våldtäkter som utförs inom äktenskapet inte ett brott.

Bara 93 länder har lagar som förbjuder människohandel och i länder som har lagstiftning är denna inte tillräcklig eller följs inte. Det saknas med andra ord politisk vilja att ta itu med mäns våld mot kvinnor.

Det är en skyldighet för varje stat att vidta åtgärder för att bekämpa våld mot kvinnor, oavsett vem förövaren är och oavsett var våldet sker.

Att stifta lagar som skyddar kvinnor mot våld är ett första steg som måste följas av utbildning för polis, domare och åklagarväsendet för att lagarna skall följas och fungera som tänkt. Om de enskilda nationerna inte uppfyller sitt ansvar måste det internationella samfundet ingripa.

FN har trots framtagande av normativt ramverk för våldet mot kvinnor inte givit denna fråga den prioritet och satsat de resurser som är nödvändigt.

FN måste med handling och resurser agera och följa upp att förändringar genomförs.

Ett tydligt ledarskap inom FN med konkret handling i dessa frågor måste till.

FN har satt upp ett mål om att hälften av organisationens chefer skall vara kvinnor, men i verkligheten är det bara 16 procent av organisationens biträdande chefer som är kvinnor.

Detta måste förändras omedelbart och det åligger varje medlemsland att stötta FN i detta arbete. Sverige skall vara starkt pådrivande för målet om nolltolerans för mäns våld mot kvinnor och ta upp denna fråga vid alla internationella kontakter.

Mäns våld mot kvinnor är det största hindret för bekämpande av fattigdomen och för ekonomisk tillväxt.

Sverige har en egen hemläxa att göra. I Sverige kostar mäns våld mot kvinnor i hemmet cirka tre miljarder varje år enligt Socialstyrelsens beräkningar. Varje år utsätts 75 000 kvinnor för våld av make, sambo eller exmake. Flera kvinnor dör (mördas) varje år i sitt hem.

De anmälda sexualbrotten i Östergötland ökar och våldtäkterna har näst intill fördubblats mellan 200 och 2005, visar statistik från länsstyrelsen. Kampen för kvinnofrid måste föras på alla nivåer och vara allas ansvar.

Anne Ludvigsson

Riksdagsledamot

Helena Balthammar

Ordförande S-kvinnor i Linköping

Läs mer om