Lämna besked om tillväxtpolitiken

Trygg tillgång till el och effektiva transportlösningar är överlevnadsfrågor för svensk basindustri. Att Sveriges tio gamla kärnkraftsreaktorer kan ersättas av lika många nya är mycket viktigt för industrin. Det skriver Kenneth Eriksson, ordförande för basindustrins samarbetsorganisation SKGS.

Trygg elförsörjningen är en överlevnadsfråga för svensk basindustri.Bild:Scanpix

Trygg elförsörjningen är en överlevnadsfråga för svensk basindustri.Bild:Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-22 09:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En valrörelse får inte stanna vid förslag på välfärdsreformer och nya skattesatser. Det behövs konkreta besked om hur partierna vill skapa tillväxt och fler jobb. Det är dags att presentera reformer som skapar välstånd och inte bara förslag om hur välståndet ska fördelas.

Valrörelsen präglades främst av vem som var bäst på att lova nya välfärdsreformer. Men sociala ambitioner utan ekonomiska medel blir lätt tomma löften. Utan ett starkt näringsliv kommer vi inte kunna skapa resurser för att finansiera välfärden. Därför behövs framtida besked om hur de båda regeringsalternativen tänker underlätta för investeringar i nya jobb.

För basindustrin är det tydligt att det framförallt är energi- och transportpolitiken som sätter käppar i hjulen för möjligheten att skapa fler jobb. Oppositionens förslag om att införa en kilometerskatt för tunga transporter riskerar skulle bli ett hårt slag mot de människor och företag som lever och verkar i glesbygden.

Också alliansregeringen har mer att bevisa. Regeringens stöd för de nya kraven på svavelhalten i fartygsbränslen som föreslagits av den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, kan komma att visa sig allvarliga för basindustrin.

Den största oron gäller energiförsörjningen. För att kunna investera behövs el till konkurrenskraftiga priser och kärnkraft och vattenkraft är de enda tillgängliga tekniker för att skapa energi till rimliga kostnader. Riksdagens nyligen fattade beslut som möjliggör att Sveriges tio gamla reaktorer kan ersättas av lika många nya var mycket viktigt för industrin.

Om den nya energipolitiken skulle rullas tillbaka vore det allvarligt för svensk konkurrenskraft. Den nya energipolitiken har ett starkt stöd hos svenska folket. Enligt en ny opinionsundersökning från SIFO anser 57 procent att riksdagsbeslutet var bra. Bara 28 procent vill riva upp beslutet.

Trygg tillgång till el och effektiva transportlösningar är överlevnadsfrågor för svensk basindustri. Partierna måste nu visa att de inte bara i ord utan också i konkreta förslag vill ge industrin möjlighet att fortsätta utvecklas. Det är tid att presentera reformer som skapar förutsättningar för fler jobb och inte bara förslag om hur välståndet ska fördelas.

KENNETH ERIKSSON, ORDFÖRANDE FÖR BASINDUSTRINS SAMARBETSORGANISATION SKGS

Läs mer om