Länen för små för framtiden

Ansvarskommitténs förslag, som presenteras i februari, väntas bli en av årets stora politiska frågor. Bland annat föreslås att Sveriges 21 län slås samman till ett tiotal regioner. Här intervjuas kommitténs ordförande Mats Svegfors av Niclas Ericsson från Correns ledarredaktion.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-01-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur skulle du förklara för någon som inte känner till Ansvarskommittén vad ert arbete handlar om?

- Ytterst handlar det om hur den offentliga verksamheten ska vara organiserad, ungefär som man i varje företag med jämna mellanrum frågar sig: Är vi rationellt organiserade?

Varför krävs det nya lösningar, är det inte bra som det är?

- Ska vi klara både välfärden och utvecklingsfrågorna så har så mycket förändrats att en struktur som går tillbaka till 1800-talet och delvis till 1600-talet nog inte klarar av det.

När du säger utvecklingsfrågorna, vad menar du då?

- Vi talar mer och mer om regional utveckling och bakom det ligger att gamla gränser håller på att upplösas. Vi rör oss i vårt vardagliga liv över mycket större avstånd. Vi bor på en plats och arbetar på en annan. Det innebär att allt som handlar om vägar och järnvägar, men också om bostadsplanering i förhållande till resor - förutsättningarna för det här har förändrats rätt ordentligt.

I direktivet talas det om stora samhällsförändringar, som ligger bakom utredningen. Du har redan talat om några sådana, men hur ser de ut i övrigt?

- Den andra sidan av det hela är att med ekonomins utveckling så tilltar kravet på specialisering. Företagen har - för att klara sig i konkurrensen - behov av ständigt mer kvalificerad, specialiserad arbetskraft. Ju större arbetsmarknad som företagen kan rekrytera ifrån desto bättre kan man klara försörjningen med arbetskraft.

- Vi har också mer och mer av en rätt utpräglad miljöplanering. Där är dagens län mycket små för att driva en regional miljöpolitik. Så det är både ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling.

Men det finns också en demografisk sida? Vi får allt fler äldre och färre som ska försörja deras behov.

- Ja, det jag inte alls har nämnt hittills är sjukvårdens utveckling. När vi kommer fram till år 2020-2030 tror jag att det är väldigt få som kommer att hävda att ett landsting med 250 000 invånare är en tillräckligt stor enhet för att arbeta kvalificerat med sjukvårdsutvecklingen.

Så utifrån ökad specialisering, ökad rörlighet, miljöpolitikens och sjukvårdens krav på utveckling så föreslår ni större regioner som också blir starkare.

- Ja, vi presenterar inte ett slutgiltigt förslag utan kriterier och ett storleksspann. Den här frågan är inte bara laddad, utan svår att hantera av flera skäl. Det måste bli något slags dialogprocess, så att det inte är ett diktat uppifrån.

Är sammanslagningen av landsting till större regioner huvudpoängen med det förslag ni lägger?

- Ja och nej. Vi har börjat med att titta på regional utveckling, hållbarhet, sjukvården - för att se vad det är som ska göras inom dessa områden och vad det kräver.

- Staten rör sig med 38 eller 40 olika regionindelningar. Vi har en stat som handlar om vägar, en som handlar om sjöfart, en tredje som handlar om tillsyn av hälso- och sjukvård...

Och de ska samordnas?

- Så långt det är möjligt. De stora, tunga funktionerna som hela tiden går in i varandra.

- Men om jag skulle svara på din allra första fråga, varför det krävs nya lösningar, så ser vi generellt en stark produktivitetstillväxt i varuproduktion, vi har en låg produktivitetstillväxt i hela den offentliga tjänsteproduktionen. Det är ett fundamentalt problem i de utvecklade välfärdsstaterna. Fram till skiftet 1970-/1980-tal hanterade vi det genom att ständigt höja skatterna...

Det du pratar om är att vård inte kan bli mer och mer effektiv på samma sätt som varuproduktion och därför blir den relativt sett dyrare och dyrare?

- Precis. Den som föreställer sig att vi kan fortsätta ha det som vi har haft det har en rätt naiv föreställning om ekonomi.

Och vad är lösningen?

- Vårt lilla bidrag är att vi skapar beslutsstrukturer som ger bästa förutsättningar för rationell hushållning. Men man löser verkligen inte allt bara genom att omstrukturera.

Hur lång tid kommer det att ta innan förslaget är omsatt i verkliga förändringar?

- Enligt vårt betänkande kommer det att tas ett rejält steg 2010 och sedan ett slutligt steg 2014. Att vi på längre sikt skulle ha kvar en stark regional struktur med en uppdelning på 21 delar av ett så befolkningsmässigt litet land som Sverige - så kommer det inte att bli.

- Endera så rör vi oss nu relativt snabbt mot större och betydligt starkare regioner, eller också kommer vi att gå in i en rätt stark centraliseringsprocess, där saker samlas ihop på en nationell nivå i Stockholm.

Läs mer om