Lärare i svensk skola får sitt uppdrag från svenska läroplanen. Iden (Lpo 94) står följande att läsa: "Skolans uppdrag är att främjalärande där individen stimuleras att inhämta kunskaper. I samarbete medhemmen skall skolan främja elevernas utveckling till ansvarskännandemänniskor och samhällsmedlemmar".
Skolans uppdrag är alltså mycket vidare än bara korvstoppning aveleverna med "kunskaper". Det står även i läroplanen att "Skolan skall...vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran ochutveckling".
Lärande handlar inte bara om att lära sig att 1+1 =2, det handlaräven om att lära elever att samverka med andra, ta ansvar (komma i tidtill lektioner), uppförandekoderna som finns i vårt samhälle (ta av sigmössan inomhus) med mera. Dessutom är lärarnas uppdrag att främjalärande och detta görs inte bara i mötet med eleven.
Om jag tittar på hur vårt avtal ser ut kan jag direkt se en kopplingtill Mikael Flovéns siffror. Vi har en arbetstid som är 45,5 timmar pervecka. Av den tiden är lektionstiden cirka 18 timmar (40 procent). Frånde 40 procenten har Flovén dragit bort alla frånvarohanteringar, "ta avdig mössan"-diskussioner och det blev 30 procent.
Låt mig tydliggöra vad vi lärare gör på den resterande tiden. Deninnehåller: för- och efterarbete av undervisningen, enskilt och medandra kollegor, upprättande och uppföljning av individuellautvecklingsplaner, konferenser (om elever eller om olika ämnen och hurman ska lägga upp lärande), andra uppgifter med elever så somrasttillsyn, utvecklingssamtal med mera. Även lärarnaskompetensutveckling skall inrymmas i dessa timmar.
Ponera att en lärare går en kompetensutveckling om nyainlärningsmetoder. Främjar det elevens lärande? Är det, enligt Flovénsdefinition lärande?
Jag kan inte se värdet i att göra dylika undersökningar. Det endajag kan se är ett nytt sätt att "slå ner" på skolan och hur "dålig" denär. En undersökning av värde skulle vara att se vad som verkligenfrämjar elevers lärande, till exempel mindre elevgrupper, högrelärartäthet och färre kontaktpunkter för både elever och lärare (LäsESO-rapporten från 2002). Ska man kunna uppnå detta behövs mer resurseroch det är det vi lärare vädjar om.
Alla människor vill kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sättoch när vi, professionella inom skolan, ser vilka brister som behöveråtgärdas kan vi tycka att omvärlden borde lyssna på oss, istället föratt hyra in diverse konsulter som talar om hur dåliga vi är på attanvända resurserna vi har.