Lärarna bör få mer än andra

Om Sverige ska kunna vara en kunskapsnation måste de bästa vilja bli lärare, skriver Lärarförbundets ordförande EVA-LIS SIRÉN och SANDRA WAHLSTRÖM, ordförande för Lärarförbundet i Linköping.

Sveriges lärare accepterar inga försämringar i den kommande avtalsrörelsen, påpekar artikelförfattarna.Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX / 2004

Sveriges lärare accepterar inga försämringar i den kommande avtalsrörelsen, påpekar artikelförfattarna.Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX / 2004

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-12-11 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort flera utspel inför den kommande avtalsrörelsen. SKL vill ha en totalreglerad 40-timmarsvecka för kommunalt anställda grund- och gymnasielärare och säger att inga som helst utrymmen finns för löneökningar i centrala avtal.

Men Sveriges lärare accepterar inga försämringar. Lärarnas löner bör tvärtom öka mer än andra yrkesgruppers. Lärare ska inom sin arbetstid ges rimlig tid för planering och för att följa upp undervisningen. Det är en förutsättning för hög kvalitet i svensk skola. Ska det i framtiden finnas något förtroende mellan oss och arbetsgivarna måste lärare i grund- och gymnasieskolan även fortsättningsvis kunna förfoga till del över sin tid. Detta är grunden i de krav som vi nu lämnat till SKL inför nästa års avtalsförhandlingar.

Kommunerna går till attack mot lärarkåren i en tid när den riktigt viktiga diskussionen borde handla om hur lärarnas förutsättningar kan förbättras för att de i sin tur ska kunna ge eleverna så goda förutsättningar som möjligt. Svenska elevers resultat behöver förbättras. Lärares arbetsvillkor är avgörande för detta.

Lärarna har de senaste åren fått allt fler arbetsuppgifter, både från staten och från skolhuvudmännen. Lärare och skolledare förväntas i dag dokumentera varje del i skolarbetet, vara vab-poliser, vaktmästare och mycket annat som tar tid från det som lärare verkligen ska göra - undervisa elever.

Vad handlar diskussionen mellan Sveriges lärare och SKL egentligen om?

De allra flesta lärare i grund- och gymnasieskolan arbetar i dag i snitt 45 timmar per vecka, varav 35 timmar är förlagda till skolan och 10 timmar kan förläggas där läraren själv väljer. Många lärare försöker göra så mycket som möjligt på arbetsplatsen, men bristen på arbetsplatser och datorer i våra skolor gör att lärare många gånger är hänvisade till sin hemdator för att planera och efterarbeta undervisningen. Föräldrakontakter sker ofta på kvälls- och helgtid.

Nu vill SKL binda upp lärares hela arbetstid till arbetsplatsen. Vi är övertygade om att det varken förbättrar lärares arbetssituation eller elevernas resultat. Flexiblare arbetstider blir allt vanligare för andra. Men för lärarna ska klockan tydligen vridas tillbaka.

Det är inte bara i arbetstidsfrågan som SKL kommer med orimliga krav. SKL vill ha ett sifferlöst avtal på central nivå och att det sedan ska tecknas lokala avtal om eventuella löneökningar i varje kommun. Ska Sverige långsiktigt vara en kunskapsnation måste de bästa vilja bli lärare. Och då kräver vi rejäla förbättringar för Sveriges lärare.

Eva-Lis Sirén

Sandra Wahlström

Läs mer om