Jakt eller inte jakt på varg är en fråga som väcker känslor. Det finns starka intressegrupper och man ser ett tydligt stads- kontra landsbygdsperspektiv i debatten. Att stockholmare är mer positiva till rovdjur, jämfört med invånarna i länen där rovdjuren befinner sig, visas tydligt i en färsk attitydundersökning från forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Målkonflikten är att vi ska ha en livskraftig vargstam i Sverige och värna den biologiska mångfalden, samtidigt som människor måste kunna skydda sina tamdjur. Från att ha varit nästan utrotningshotade har rovdjuren i Sverige nu ökat i antal, vilket också medfört att motsättningarna har ökat.
Vi i alliansen har tagit oss an denna utmaning och riksdagen tog i höstas beslut om ny lagstiftning. Avsikten är att minska motsättningarna i rovdjursfrågan, illegal jakt, inavelsproblem och rovdjursangrepp genom en balanserad lagstiftning, regionalt och lokalt inflytande, och en välkontrollerad licensjakt.
För oss i Folkpartiet har vargen en självklar plats i naturen och det ska finnas en livskraftig vargstam i Sverige. För långsiktig överlevnad krävs det att stammen är genetiskt frisk. I dag utgår den från mycket få individer. Därför förespråkar vi invandring eller implantering av vargar. Antalet djur kan då, inom rimliga gränser, få en underordnad betydelse. Riksdagen har tagit beslut om att upp till 20 vargar ska införlivas i den svenska populationen inom de närmsta fem åren.
I januari genomfördes en licensjakt på 27 vargar. Jakten måste utvärderas noga och Folkpartiet har redan kontaktat miljödepartementet och krävt en utvärdering. Det har kommit rapporter om skadeskjutningar och överskjutning. Det kan givetvis inte accepteras och lärdomar måste dras för framtiden. Dessutom finns frågetecken om det är rätt vargar som skjutits. För att få acceptans för licensjakt måste rätt varg skjutas på rätt sätt. Det behöver diskuteras om en särskild utbildning ska krävas för att få delta i licensjakt av varg och hur jägarna bättre ska säkerställa vilka vargar de skjuter. Tydligare direktiv om vilka vargar som bör vara föremål för framtida licensjakt måste komma från Naturvårdsverket.
Att det löpande sker utvärdering av rovdjursförvaltningen ansåg Folkpartiet vara så väsentligt att det skrevs in i propositionen. Vi ville inte riskera att utvärdera först efter ett antal år. Erfarenheterna från årets licensjakt kräver att utvärderingen påbörjas omedelbart.