Ungdomsarbetslösheten är en av Sveriges största utmaningar. För att möta den vill vi göra en historiskt stor satsning på lärlingsplatser i gymnasiet. Dessutom ska en särskild lärlingsprovanställning införas för ungdomar under 23 år.
Sedan början av 2000-talet har Sverige haft högre ungdomsarbetslöshet än snittet för EU-länderna.
En förklaring är gymnasiereformen från 1990-talets början. Då förlängdes yrkesutbildningarna - tiden för yrkeskunskaper minskade och mängden allmänteori ökade. Grundtanken var att alla elever skulle nå teoretisk högskolebehörighet.
Men nedvärderingen av yrkeskunskaper blev förödande för många ungdomar. På bara tio år tredubblades avhoppen från gymnasiet. I dag har drygt var tredje svensk 20-åring inte klarat en gymnasieutbildning med godkända betyg.
Därför lägger vi om utbildningspolitiken. Nästa höst öppnar den nya gymnasieskolan där yrkeskunskaper värderas lika högt som kunskaper i teoretiska ämnen. I framtiden ska det också finnas lärlingsutbildningar. Skillnaden mellan en lärlingsutbildning och ett vanligt yrkesprogram är att eleverna lär sig sina yrkeskunskaper ute i verkligheten. Några dagar i veckan får eleverna handledning av en erfaren yrkesperson på en arbetsplats. Övriga dagar är eleven på sin skola för att läsa de mer teoretiska delarna av utbildningen.
Redan 2008 påbörjade regeringen ett försök med lärlingsutbildningar. Det har varit mycket populärt. Varje år finns fler ansökningar än lärlingsplatser att fördela. Såväl arbetsgivare som fack har ställt sig positiva i de utvärderingar som Skolverket har genomfört.
Folkpartiet och alliansen vill därför gå vidare med en storsatsning på lärlingar i gymnasieskolan. 30 000 ungdomar ska få chansen att påbörja en lärlingsutbildning under åren 2011 till 2014, om det finns företag och skolor som kan erbjuda lärlingsplatser av hög kvalitet. Av dessa platser beräknar vi att knappt 1400 hamnar i Östergötlands län. Vår ambition är att var femte yrkeselev inom några år ska gå ett lärlingsprogram.
En annan viktig förändring är att en ny provanställningsform införs. Ungdomar under 23 ska kunna delta i en lärlingsprovanställning under 18 månader, inom dagens regelverk för provanställningar. Villkoren ska, som på sedvanligt vis på svensk arbetsmarknad, regleras genom kollektivavtal. Det är arbetsgivarens ansvarar att lärlingen får en bra utbildning under sin provanställning.
Genom regeringens förslag om lärlingsutbildningar kommer fler ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden. Till slut handlar detta inte bara om försörjning . Att gå som lärling ger också en identitet, ett socialt sammanhang och ett kontaktnät som är värdefullt när nästa arbete ska sökas.
JAN BJÖRKLUND
UTBILDNINGSMINISTER OCH PARTILEDARE (FP)
KARIN GRANBOM ELLISON
RIKSDAGSLEDAMOT (FP)