Låt djurägarna välja fästingmedel

Djurägare drabbas när populära fästinghalsband stoppas, skriver MATS DANIELSSON vid Zoobranschens riksförbund.

Linköping2009-08-07 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För djurägare innebär sommaren en ständig kamp mot fästingar. Nytt för i år är att de mildare fästinghalsbanden inte går att få tag på. Zoobutiker som tidigare har sålt dessa riskerar nu böter och upp till två års fängelse. Samtidigt säljer apotek receptfria och betydligt starkare fästingpreparat. Produkter som hotar miljön, riskerar att leda till biverkningar och är farliga för människors hälsa.

Problemen med fästingar ökar i Sverige och personer som får fästingbett riskerar att drabbas av svåra sjukdomar. För att slippa fästingar använder många djurägare halsband som håller fästingar borta.

Örthalsband, som har sålts av zooaffärer i ett tiotal år, innehåller naturliga ingredienser som numera klassas som kemiska ämnen. Dessa kemiska ämnen är bland annat bivax, apelsin och rapsolja. EU-lagstiftning innebär att örthalsbanden inte får säljas utan tillstånd från Kemikalieinspektionen. För att få tillstånd krävs utredningar för miljonbelopp.

Alternativen säljs receptfritt på apotek. Vissa av dessa fästinghalsband innehåller nervgiftet deltametrin. Ansiktsförlamningar, krampanfall och hältor är några kända biverkningar. Andra som förekommit är muskeldarrningar och kramper. På en förpackning uppmanas hundägaren att inte låta små barn leka med halsbandet eller sova med en hund som bär det. Det uppges också att halsbandet kan vara skadligt för fisk, vattenlevande organismer och bin. Överblivna halsband ska lämnas in på apotek.

Det är anmärkningsvärt att bestämmelserna är hårdare mot de skonsammare produkterna än vad de är för de farliga. Varför väljer svenska myndigheter att sila mygg och svälja kameler? Bakgrunden till den skeva behandlingen av fästingpreparaten är att de skonsamma örthalsbanden omfattas av registrering hos Kemikalieinspektionen, medan de starka fästingmedlen ligger under Läkemedelsverkets ansvar. Läkemedelsverket har konstaterat att de halsband som säljs på apotek inte omfattas av miljöriskbedömning.

Det måste finnas valfrihet för djurägare som vill hålla fästingar borta, men inte vill riskera djurens och familjens hälsa. Det är inte rimligt att småföretagare tvingas betala enorma belopp för att få sälja efterfrågade produkter som är ofarliga. Regeringen genomför nu ett omfattande arbete för att förenkla reglerna för företagare och öka tillväxten, vi hoppas att detta arbete även omfattar zoobranschen.

Mats Danielsson

Läs mer om