Vi kan i dag se ett vikande intresse för teknik och naturvetenskap. Det är förvånande med tanke på de stora teknik- och miljöomställningar vi står inför, med många intressanta och viktiga arbetsuppgifter för de som har teknisk och naturvetenskaplig utbildning.
Redan nu kan vi som lärare vid tekniska högskolan se att det finns en brist på utbildade ungdomar inom flera teknikområden. Vi hör gång på gång att näringslivets behov av tekniker och ingenjörer är stort.
Inom gymnasieskolan finns flera program med inriktning mot naturvetenskap och teknik, och det känns angeläget att de får många sökande till kommande läsår.
För att möta entusiastiska ungdomar är det viktigt att gymnasieprogrammen stimulerar ungdomarnas intresse att lära sig naturvetenskap och teknik.
Vi är övertygade om att en intressant studiemiljö skapas av kunniga och engagerade lärare och tillgång till bra allsidig teknisk utrustning.
Vi är också övertygade om att det i teknisk och naturvetenskaplig utbildning bör finnas möjligheter för gymnasieelever att experimentera och upptäcka på egen hand. Programmen måste helt enkelt innehålla laborativa moment där handen, hjärnan och instrumenten får bli en helhet i upptäckarglädjen.
Direktiven från Skolverket måste bli tydligare här. Alla gymnasieskolor ska åläggas att ha ett minimum av teknisk utrustning för laborativa moment inom till exempel fysik- och teknikundervisningen. Det räcker inte enbart med persondatorer.
Vi tror att inlärning och förståelse väsentligen kommer från ett experimenterande i verkligheten, tillsammans med teoretiska studier. Inte endera utan både och, eller som ordspråket säger:
"Det jag hör glömmer jag.
Det jag ser kommer jag ihåg.
Men det jag gör förstår jag."
Stig Björklund
Lars Backström
Carl-Magnus Erzell
Ole Pedersen
Kjell Karlsson