Låt farliga bilister betala mer

Högre premier för den som bryter mot trafikregler kan leda till att färre personer skadas i trafiken, skriver Håkan Söderlindh, vd för trafikorganisationen FMK, och Björn Frykhed, ordförande för FMK i Linköping.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-04-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En statlig utredning ska lägga grunden för en ny, privatiserad, trafikförsäkring. I bästa fall får vi det som i Finland, med tydligt ansvar för personskador, korta handläggningstider och bra rehabilitering. I värsta fall kommer de som skadas svårt i trafiken - förra året 3 959 personer, varav 143 i Östergötland - att stå ensamma mot starka försäkringsbolag, utan möjlighet att få sin sak prövad.

En intensiv debatt pågår om den nya skatt på trafikförsäkringspremien som införs 1 juli. Att övergången från dagens system finansieras med en ny skatt är fel. Men vi anser att vi motor- och trafiksäkerhetsorganisationer nu främst bör skapa debatt kring utredningen. Den 1 juni diskuteras trafikförsäkringen riksdagen. Då bör skyddet av dem som skadas i trafiken stå i centrum.

En reform av trafikförsäkringen behövs. I dag bollas trafikskadade mellan försäkrings­bolag och försäkringskassa och ibland går flera år innan ersättning betalas ut. Med ett entydigt ansvar sjunker totalkostnaden samtidigt som de trafikskadade får en snabbare skadereglering och bättre rehabili­tering. Det visar erfarenheter från Finland.

Sverige har nu chansen att forma en trafikförsäkring som både värnar om de trafikskadade och bidrar till att färre personer skadas i trafiken. Det som krävs är att försäkringen individualiseras så att den gynnar bilister som kör säkert och att rättssäkerheten värnas.

I dag saknas tillräckliga ekonomiska incitament för att vi bilister ska köra trafiksäkert. Beräkningar visar att den som fått sitt körkort indraget efter trafikförseelser borde betala en närmare tre gånger så hög trafikförsäkringspremie som den med ett obrutet körkortsinnehav. Om alla körde nyktra, använde bilbälte och höll hastigheten skulle antalet dödade i trafiken halveras.

I utredningens direktiv nämns inte individens rättssäkerhet gentemot försäkringsbolagen. Regeringen bör snarast komplettera direktivet så att även detta utreds. Vi anser att en individ som hamnar i konflikt med sitt försäkringsbolag bör garanteras kostnadsfri juridisk hjälp och faktiska möjligheter att få sin sak prövad. Dagens rättsskyddsbelopp måste därför höjas avsevärt.

Våra rekommendationer till utredningen är, i korthet:

* Individualisera trafikförsäkringen. De personer som kör säkert bör betala en lägre försäkringspremie än de som bryter mot lagen.

* Värna rättssäkerheten för den enskilde.

* Blicka österut. I Finland har försäkringsbolagen tydliga incitament till rehabilitering och de trafikskadade tydliga rättigheter gentemot bolagen.

I riksdagens civilutskott, som hanterar försäkringsfrågorna, sitter Yvonne Andersson (kd) och Andreas Norlén (m) med mandat från väljare i Östergötland. Det är hög tid att de tar bladet från munnen.

Björn Frykhed

Håkan Söderlindh

Läs mer om