Millingstorps gårdsbryggeri norr om Ödeshög har skördat stora framgångar, främst med sitt Runöl. I Boet söder om Ödeshög tillverkas vin av björksav.
Nu ska den nya alliansregeringen se över frågan om att tillåta gårds- och fabriksförsäljning av öl, vin och sprit, vilket är mycket glädjande. Nyligen besökte moderaternas gruppledare och talesman i socialutskottet Cecilia Widegren Millingstorps gårdsbryggeri, och samtalade med gårdsbryggare från södra Sverige om framtiden.
Den här typen av anläggningar har alla förutsättningar att bli bra och lockande besöksmål. Självfallet finns det många som i samband med besöket vill köpa med sig lokalt producerat öl och vin.
Den som besökt utlandet vet att köp vid vingårdar är en del av nöjet med att resa omkring i jordbruksbygder med stolta traditioner. I Sverige är lokal försäljning inte tillåten.
Det som är en självklarhet vid vingårdar i Italien och Tyskland, hos calvadostillverkare i Frankrike eller cavahusen i Spanien, är en omöjlighet hos oss. Det försvårar för upplevelse- och turismbranschen. Kopplingen till det lokala och nära är extra viktig i uppbyggnadsskedena då varumärket skall etableras. Företagen är i stort behov av besökare som sedan kan sprida kännedom om varor och miljöer.
Det är inte ovanligt att maltwhiskeydestillerier i Skottland och på Irland eller konjaksdestillerier i Frankrike säljer stora kvantiteter direkt till besökare. Det är ett billigt och enkelt sätt att utan mellanhänder bjuda ut sina produkter. Gårds- och fabriksförsäljning borde därför tillåtas i Sverige, vilket har framhållits i flera riksdagsmotioner.
Regeringen har aviserat en översyn av alkohollagen. Riksdagen uttalade nyligen att regeringen då bör överväga frågan om gårds- och fabriksförsäljning av alkoholdrycker. En förändring skulle skapa nya arbetstillfällen, bidra till ökad turism och medverka till en levande landsbygd.
Finn Bengtsson
Andreas Norlén
Hans Wallmark
Cecilia Widegren