Att underlätta ekonomin för pensionärer har varit en het diskussion för både alliansregeringen och oppositionen. Alla vill så gärna rätta till orättvisan som drabbat denna grupp så fort som möjligt.
Det finns många pensionärer som har dålig ekonomi och har svårt att få pengarna att räcka till i sin vardag. Pensionen har inte höjts i förhållande till hur mycket priser och annat höjts de senaste åren. De som har bidragit så mycket under sina yrkesverksamma liv borde ha varit ett tillräcklig stark argument för att de ska få det lättare när de blir gamla.
För äldre kan det vara både svårt och krångligt att åka med kollektivtrafiken, speciellt i rusningstid. Många har heller inte råd att åka efter prishöjningarna och väljer att stanna hemma. Flera svenska kommuner har infört avgiftsfri lokaltrafik för personer över 65 år. Totalt rör det sig om ett trettiotal kommuner där äldre får åka gratis, ofta under lågtrafik.
Den här utvecklingen har skett under de senaste åren. I grunden ligger troligen en önskan om att äldre ska åka kollektivtrafik i högre utsträckning och inte ta färdtjänst som är betydligt dyrare. I Göteborg åker pensionärer sedan årsskiftet gratis på bussar och spårvagnar under lågtrafik, tiderna 08.30-15 och 18-06 på vardagar.
Under helgerna är det gratis dygnet runt. Kostnaden beräknas i år uppgå till 50-60 miljoner kronor. Sedan beslutet fattades har det kollektiva resandet för personer över 65 år ökat med 40 procent under de fyra första månaderna. Samtidigt har färdtjänstresor minskat med drygt fem procent. I Malmö har Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) lagt en motion om att införa gratis kollektivtrafik på liknande tider som i Göteborg. Ett särskilt seniorkort ska användas vid resorna.
Jag som socialliberal tycker att det är en självklarhet för Linköpings kommun att införa fria bussresor för pensionärer under vissa tider. Tydligen har det fungerat väl på andra orter och jag tycker att detta borde fungera lika bra här i vår kommun. Ett så kallat seniorkort ska ge gratis resor med all kollektivtrafik inom kommunen.
Kortet ska naturligtvis vara personligt och kommunen ska få bestämma vilken åldersgräns som ska gälla. Alla i en viss åldersgrupp ska självklart få en uppmuntran från kommunen att åka kollektivt. Detta gagnar även miljön och sparar oss miljoner.
Samad Tiemori (FP),
ledamot och kandidat till kommunfullmäktige