Jag vill bemöta Correns ledare med rubriken "Likställ inte kraven på skola och förskola" den 8 november i min egenskap av chef för kommunal förskoleverksamhet i Linköpings kommun.
Självklart bygger förskolan och skolan på olika grundläggande syften eftersom förskolan grundar sig på föräldrars tillsynsbehov. Det är inte heller eftersträvansvärt att få en skolplikt i förskolan. Varje förälder gör det valet som de anser passar bäst för deras familj och barn.
Förskolans uppdrag är inte att ersätta föräldrarollen. Men det går inte att undgå att det sker ett lärande för barn mellan 1-5 år utifrån synen att ett barn är kompetent. Förskolans fördel är att det finns pedagoger som kan vara stödjande i det.
För att prata om lärande i förskolan måste man förstå lärandets karaktär i förskolan. Det är viktigt att i detta sammanhang prata om förskolans pedagogik och dess grundläggande förhållningssätt, som jag här sammanfattar i tre punkter.
För det första utgår förskolan utifrån ett barncentrerat perspektiv där barnet, individuellt och i grupp är kompetent och resursrikt. Om man ska tro hjärnforskaren Martin Ingvar så har barn 1-5 år knappt några begränsningar. Och då är det otroligt viktigt att pedagoger finns till hands så att barn kan utveckla intresse, pröva, urskilja, uttrycka, se samband, utveckla sin förståelse.
Här är det viktigt att det finns pedagoger med god utbildning om barns utveckling. Regering och riksdag anser i den nya läroplanen för förskolan att förskollärare ska ha det pedagogiska ansvaret för barns utveckling och lärande, alltså en form av garant för verksamhetskvalitet.
En betydande del av skattekronan går till förskoleverksamheten och precis som i skolan eftersträvas någon form av likvärdighet. Likt skolan finns idag både bra och dåliga förskolor. Idag har vi ett instrument, Läroplan för förskolan, som ger förskolan riktlinjer för verksamhetens upplägg, som i sin tur skapar förväntningar på vad skattebetalarna kan förvänta sig av förskoleverksamheten.
För det andra så ska verksamheten vara lekbaserad, ge förutsättningar för lek som en bas i vardagen. Leken ses som barnens verktyg till lärandet.
För det tredje kan man se lärandet som informellt på förskolan, att ge barn möjlighet till kunskapande utan formella ämnen och lektioner. Begrepp som matematik och naturvetenskap är för oss som har gått i skolan förknippade med skolämnen. I förskolan är det inte så. För pedagogerna handlar det om att utmana barns begynnande förståelse för exempelvis matematik och naturvetenskap. Då handlar det om barns vardag i förskolan.
I Linköpings kommun har vi på ett medvetet sätt satsat på språket i förskolan utifrån att barns språk är väldigt viktigt för barns vardag . Det är när vi får sätta ord i sitt sammanhang i samtal med någon annan som det verkliga lärandet sker. Har vi då en personalgrupp med den förståelsen skapar vi en betydelsefull förskoleverksamhet.
ZLATKO JANKOVIC REKTOR TILLIKA FÖRSKOLECHEF HAGBY/ÅNESTAD.