Lika möjligheter till arbete

Personer med funktionsnedsättning, har en betydligt svagare förankring på arbetsmarknaden än totalbefolkningen. Folkpartisten Linnéa Darell redovisar förslag som ska underlätta lika möjligheter till arbete.

Linköping2010-09-07 08:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allas bedömningar är att jobben är den viktigaste frågan inför höstens val. Mest talas om ungdomsarbetslösheten och vad vi politiker ska göra åt den. Och det är naturligtvis nödvändigt att se till att unga människor inte tvingas börja sitt vuxenliv som arbetslösa.

Jag vill dock lyfta en annan arbetslöshetsproblematik. Den gäller personer med funktionsnedsättning. Enligt Socialstyrelsens rapport "Alltjämt ojämlikt" är det bara tio procent som har ett lönearbete. Motsvarande siffra för totalbefolkningen i åldern 20-64 är cirka 80 procent.

Den svaga förankringen på arbetsmarknaden innebär också att levnadsvillkoren totalt påverkas negativt med sämre ekonomi, sämre hälsa och en mindre aktiv fritid.

För mig som socialliberal är det självklart att samhället ska ge förutsättningar för alla människor att kunna ta tillvara sin fulla kapacitet. Och att ha egen försörjning där så är möjligt med hänsyn till funktionsnedsättningen.

I folkpartirapporten "Att vända hinder till en fördel" finns ett antal förslag för lika möjligheter till arbete. Personliga coacher, ett reformerat lönebidrag, ett större utbud och ökad valfrihet av hjälpmedel, traineeprogram samt stödprogram för arbetsgivare är några exempel.

Vi vill även införa jobbcheckar, ett intyg som visar vad en arbetssökande med funktionsnedsättning har rätt till. Man slipper då väntan på byråkratins beslut och arbetsgivaren får snabbt och enkelt kunskap om vilka stödformer som finns att tillgå inför den aktuella anställningen. Lönebidrag och andra stödformer ska kunna användas också vid start och drift av eget företag.

Därutöver måste diskrimineringslagen skrivas om så att otillgänglighet i olika sammanhang utgör grund för diskriminering. Också samhällets och arbetsgivares attityder till arbetsförmågan hos personer med funktionsnedsättning måste förändras. Där måste vi alla hjälpas åt.

LINNÉA DARELL, RIKSDAGSKANDIDAT (FP) ÖSTERGÖTLAND

Läs mer om