Linköping är Sveriges flyghuvudstad

Det finns all anledning att vara stolt över att ett väl utbyggt nätverk som möjliggjort uppbyggnaden av en unik framgångsrik flygindustri i Linköping.Paul Lindvall och Lena Micko är båda övertygade om att det går att minska flygets miljöpåverkan, utan att man slutar flyga.

Stadsnära flygplatser som Linköping city Airport ger numer även möjligheter till långväga charterflyg.Bild: Peter Jigerström

Stadsnära flygplatser som Linköping city Airport ger numer även möjligheter till långväga charterflyg.Bild: Peter Jigerström

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-05-06 08:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att vi har ett ökat intresse för att debattera frågor som rör flyget. När vi från Linköpings kommun och NuLink lanserar Linköping som Sveriges flyghuvudstad så får vi mest positiva reaktioner från Linköpingsborna. De flesta känner igen sig och är stolta över vad flyget betyder för Linköping. Mer än 90 procent av medborgarna i Linköping anger också flyg som en viktig profil för staden anger centrum för marknadsanalys - CMA. Kritiken som finns från en del håll handlar om att det är fel att satsa på flyget med tanke på klimatkrisen.

Flygets betydelse för Linköping, regionen och vårt land tål att upprepas. I Linköping räknar vi med att cirka 18 000 personer har koppling till flyg och flygrelaterad industri. Här finns Sveriges enda tillverkning av flygplan. Samarbetet mellan Universitetet och Saab har också möjliggjort nya kompetenser och företag. Det finns all anledning att vara stolt över att ett väl utbyggt nätverk mellan forskare, industri, politiska beslutsfattare och myndigheter har möjliggjort uppbyggnaden av en unik framgångsrik flygindustri.

Vi har många spin-off effekter på andra samhällsområden, tack vare flyget.

Avancerade tekniker, som flygstol och G-dräkt har sedan tillfört samhället nya kloka lösningar inom till exempel medicinteknik och hemsjukvård. Kommunikation och övervakningssystem från flyget har bidragit till säkrare miljöövervakning av våra havsområden.

Hur är det då med utsläppen från flyget? Även om CO2 utsläppen är mellan 2-3 procent från flyget i Sverige så måste flyget ta sitt miljöansvar. Vi är övertygade om att det går att minska flygets miljöpåverkan, utan att man slutar flyga. Precis som fordonsindustrin har ställt om/ställer om till exempel miljövänliga bränslen så kommer flyget att genomgå samma utveckling. Vi ser det på flera sätt i dag, flygbolag som prövar förnybara bränslen, genomför gröna landningar, rakare flygvägar, bättre teknik och lättare materiel vad gäller flygplanen med mera. Det finns alltid mer att önska, en del går snabbare än annat. Vi tror dock att det i dag är en självklarhet hos de allra flesta inom branschen att tänka miljövänligt och att alla har satt upp mål för sitt miljöarbete. Flyget är ju också en del av de internationella överenskommelserna som sker på miljöområdet, med målet att halvera utsläppen till 2020.

Det finns också all anledning att se på hela transportkedjan. Flygplatser som är stadsnära såsom Linköping city Airport innebär goda möjligheter att på ett miljömässigt klokt sätt bygga samman olika transportslag. Detta är också en viktig utgångspunkt när vi planerar för framtidens resecentrum.

Tillsammans kan vi utveckla flyget i Linköping, men också med en profil som tar miljöproblemen på största allvar. 

PAUL LINDVALL KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE (M)

LENA MICKO KOMMUNALRÅD (S)

Läs mer om