Linköping bäst på studentstöd

Universitetet i Linköping ger ett gott stöd till studenterna. Det skriver universitetskansler Sigbrit Franke och Elin Rosenberg från SFS.

Linköping2007-05-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studie- och karriärvägledning samt studenthälsovård är viktiga stödfunktioner för att landets studenter ska ha en bra studiemiljö.

I och med expansionen av högskolan är de viktigare än någonsin. Dessvärre är det lätt att den här typen av stöd hamnar i skymundan. Högskoleverket har därför utvärderat hur det fungerar på universiteten och högskolorna.

Resultaten visar att flera områden behöver utvecklas.

Högskoleverket kan konstatera att både utformning och kvalitet varierar stort mellan och inom lärosätena. Ledningarnas engagemang och ansvarstagande är ofta otillräckligt, formerna för kvalitetssäkring behöver utvecklas och informationen förbättras.

Det är också mycket tveksamt att välja bort medicinsk kompetens inom studenthälsovården som några lärosäten har gjort.

På vissa högskolor finns stora variationer i studievägledningen. Det är oacceptabelt. Varje student ska kunna räkna med en miniminivå när det gäller studie- och karriärvägledning och studenthälsovård - oavsett var man väljer att studera.

Förutom att studentstödet självfallet är viktigt för den enskilde ligger det också i linje med lärosätenas ekonomiska intressen; nöjda studenter som mår bra presterar bättre, vilket gagnar ekonomin.

Högskoleverket har funnit att några lärosäten har en särskilt bra verksamhet och bäst är Linköpings universitet.

Där finns en helhetssyn på studentstödet och ledningen är engagerad i både ord och handling. Mål och strategier följs upp och ligger till grund för utvecklingsarbetet.

Utvärderingen ger en nationell överblick och analys av högskolornas verksamheter samt lyfter fram goda exempel på fungerande stöd för att stimulera den fortsatta utvecklingen och arbetet med detta.

Om tre år ska den följas upp och vi förväntar oss då att högskolorna har använt resultaten från studien för att komma till rätta med problemen. Allt i syfte att ge studenten förutsättningar för en bra studietid och ett bra utträde på arbetsmarknaden.

Sigbrit Franke

Universitetskansler och chef för Högskoleverket

Elin Rosenberg

Ordförande SFS

Läs mer om