Linköping bäst på valfrihet i välfärden

Linköping är ett föredöme när det gäller valfrihet och mångfald i välfärden, skriver ULF LINDBERG, näringspolitisk chef Almega (tjänsteföretagens branschorganisation).

Linköping2009-02-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Möjligheten att välja mellan olika skolor, förskolor och äldreboenden ökar i svenska kommuner. Allt fler har öppnat för entreprenader och valfrihetssystem. Antalet friskolor ökar stadigt. En färsk undersökning från Almega visar att valfriheten inom skola och omsorg ökat i 90 av landets kommuner sedan 2005.

Linköping är en av ganska få kommuner där det finns fler än fem alternativ inom såväl skola och förskola som äldreomsorg. Kommunen låg redan i förra undersökningen i topp jämfört med alla andra kommuner i landet. Vi betraktar Linköping som ett föredöme.

Valfriheten i välfärden är uppskattad. Enligt en opinionsmätning från Handelns utredningsinstitut vill nästan 70 procent ha mera valfrihet i vården än i dag.

Genom att låta privata entreprenörer utföra delar av välfärdstjänsterna får skattepengarna också en dubbel verkan - dels ökar valfriheten för kommuninvånarna och dels stimuleras de lokala tjänsteföretagen. Denna lokala stimulans är ett av de starkaste näringspolitiska instrument kommunerna har till sitt förfogande. Utgifterna för välfärdstjänster är bland de största budgetposterna för svenska kommuner. Även i små kommuner uppgår de till flera hundra miljoner kronor.

Politiker i kommuner utan alternativ i välfärden försvarar sig ofta med att kommunen är för liten. Vår undersökning visar dock att även mycket små kommuner klarar av att erbjuda medborgarna alternativ inom skola och omsorg. Munkfors, Sveriges nionde minsta kommun med 3 900 invånare, lyckas till exempel erbjuda alternativ inom både skola, förskola och äldreboenden. Flera av de kommuner där valfriheten ökat mest är bland de minsta i landet.

Finns den politiska viljan så går det alltså att erbjuda alternativ i alla kommuner. Vår undersökning visar också att det inte finns något samband mellan politisk majoritet och graden av valfrihet. I praktiken är frågan inte alls samma stridsfråga som den ibland utmålas som i debatten.

I allt fler kommuner är det i dag en självklarhet att medborgarna ska kunna ha olika utförare av välfärdstjänster att välja mellan. För att denna positiva utveckling ska fortsätta måste lokala politiker själva bidra till att en marknad för välfärdstjänster skapas. Den lokala kommunen måste tydligt visa sina ambitioner att släppa in entreprenörer och att bli en trovärdig och långsiktig affärspartner.

I samband med att kommunen gör investeringar i välfärden bör man deklarera vilka delar av dessa som är aktuella för eventuell privat drift. Till exempel kan kommunen redan vid planeringen av en ny skola meddela att man gärna ser att denna drivs av en privat aktör och också aktivt söka upp tänkbara entreprenörer.

Linköping är ett gott exempel på värdet av valfrihet och mångfald. När valfriheten ökar för medborgarna gynnas nyföretagandet i tjänstesektorn. Vi hoppas att mångfalden inspirerar politiker i ännu fler kommuner. Både i stora och små, röda och blå.

Ulf Lindberg

Läs mer om