Linköping förtjänar ett bra idrottspolitiskt program

Debatten om idrotten i Linköping fortsätter. Här förklarar socialdemokraterna KRISTINA EDLUND och MATS JOHANSSON varför det föreslagna programmet måste omarbetas.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-03-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetet med att formulera ett idrottspolitiskt program som skall antas av kommunfullmäktige i Linköping har pågått en tid. Ett förslag till program har varit ute på remiss. Folkpartiets Linnéa Darell och Ingbritt Törnfeldt skriver i Corren (19/3) att programmet inte tillräckligt tar upp funktionshindrades möjligheter att idrotta.

Vi instämmer i dessa synpunkter. Problemet är att det inte enbart är på den här punkten programmet brister.

Vi socialdemokrater tycker inte att programförslaget är bra utan har föreslagit att kultur- och fritidsnämnden ges i uppgift att ta fram ett kraftigt omarbetat program. Glädjande nog har den borgerliga majoriteten i flera nämnder instämt i vår kritik.

Vår kritik av förslaget till idrottspolitiskt program kan sammanfattas i några punkter:

ºIdrottsrörelsens egen roll måste beskrivas mycket grundligare. Det handlar bland annat om föreningarnas breddverksamhet. Den viktiga barn- och ungdomsverksamheten måste få en central plats och även elitverksamheten måste beröras i ett trovärdigt program.ºDet positiva sambandet mellan framgångsrik idrott på olika nivåer och marknadsföringen av staden Linköping måste lyftas fram.ºDet är lätt att skriva i ett idrottspolitiskt program att nya arenor och hallar skall tillskapas. Vi socialdemokrater kan till och med instämma i att det är en central fråga för kommunen att skapa en bra infrastruktur för bredd och elitidrott .

Men lika självklart är att finansieringsfrågorna måste analyseras mycket grundligare än i dagens förslag till idrottspolitiskt program. Vi socialdemokrater är beredda att stödja barn- och ungdomsverksamhet med skattepengar.

Däremot måste den samlade idrottsrörelsen hitta andra sätt att finansiera ren elitsatsning. Vi är dock övertygade om att den goda erfarenhet Linköping har i att bygga förtroendefullt samarbete mellan idrott, kommun och näringsliv kan vara en grund för framtida projekt.

ºDet viktiga samarbetet mellan kommunen, idrotten och vårt framgångsrika universitet måste tas upp i ett lokalt idrottspolitiskt program. Idrottsforskning är en viktig framtidsfråga. Studenters möjlighet att kombinera bra träningsmöjligheter med högre studier kan rätt hanterad bli en viktig profilfråga både för universitetet och kommunen.

Detta är bara några punkter som vi vill se i ett omarbetat idrottspolitiskt program.

Vi socialdemokrater hoppas på stor politisk enighet i det fortsätta arbetet med att formulera ett program som kan bidra till att Linköping utvecklas till en ledande idrottskommun.

Kristina Edlund

Vice ordförande Kultur- och fritidsnämnden

Mats Johansson

Kommunalråd

Läs mer om