Vi ska dra fördel av dessa experters insikter och utveckla både kommunägt och privat företagande för att realisera lösningar.
Ett viktigt steg i Linköping är att sluta elda kol vid kraftvärmeverket. Det minskar utsläppen med nästan hälften av det som bilismen i kommunen ger. Miljöpartiet har lagt förslag och övriga partier verkar vara med på detta. Men Linköpings företag bör också sälja sina lösningar till andra länder. Tekniska verken har t ex byggt sitt nya kraftvärmeverk i Gärstad i egen regi och har nu, genom sitt dotterbolag UseitAll möjlighet att bli en världsledande aktör på området kraftvärme genom sopförbränning.
Tekniska verken har, som bekant, också drivit fram biogasen. Denna produkt är både billig och miljövänlig. I de fattiga och folkrika länderna i världen skulle man kunna producera stora mängder biogas från eget avfall. Här bör Tekniska verkens dotterbolag Svensk biogas ges en betydande roll i att överföra teknik och kunnande.
Det viktigaste alternativet till kolet globalt är dock vindkraften. Utvecklingen här går alltmer mot högteknologi och vi skulle önska att Linköpingsföretag, ännu mer aktivt, medverkade. Flera utredningar har visat att vindkraften bara marginellt blir dyrare än kolkraft. Det internationella organet IEA anger t ex att vindkraft kommer att kosta mellan 35 och 55 öre per kWh medan nybyggd kolkraft kostar mellan 34 och 43 öre per kWh. Nybyggd kärnkraft kostar, som jämförelse, mellan 34 och 58 öre per kWh. Lägger man härtill miljökostnaden är det ingen tvekan om att vindkraften är bäst.
Olika utredningar har också visat att vindkraften kan byggas ut kraftigt, särskilt i kustområden och till havs. Den har kapacitet att ensam svara för världens hela elförsörjning, om så behövs. Samordning av driften kan göras i vidsträckta elnät, som klarar att kompensera för de variationer i vindstyrka, som lokalt alltid uppstår.
Varken ekonomiska eller tekniska skäl talar således för att hålla fast vid nuvarande kol. Lokalt ska avfallet tas tillvara men globalt måste vindkraft, och på sikt, även solenergi vara lösningen. Därför behövs heller inga investeringar i system för separering och evighetslagring av koldioxid från kolkraftverk, sk CCS-teknik. Världen både kan och bör följa Linköpings exempel.
För Miljöpartiet i Linköping
Gilbert Ossbahr