Linköping-Norrköping en gemensam stad?

Det behövs en klargörande och en tydlig rollfördelning mellan Linköping och Norrköping och ett samverkande regionorgan, om det ska bli någon tillväxt i tvillingstäderna. Den slutsatsen kommer folkpartisten Gunilla Almesåker till sitt debattinlägg om de båda städernas framtid.

Hur ska de båda östgötametropolernas framtid se ut?Bild: Pia Molin

Hur ska de båda östgötametropolernas framtid se ut?Bild: Pia Molin

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-10-28 08:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östsvenska handelskammaren föreslår en sammanslagning av kommunerna Linköping och Norrköping. De ställer också krav på att två flygplatser ska bli en och att Östsam läggs tillbaka i landstinget. Anledningen är att regionen har halkat efter vad gäller ekonomisk tillväxt i jämförelse med bland annat Örebro.

De alternativ som finns är en ny storstadsregion, två samverkande medelstora städer eller att 4:e storstadsregionen bara ska förbli ett varumärke, det vill säga ett led i en mer konsekvent marknadsföring av städerna. För invånarnas bästa gäller det att vi politiker försöker reda ut vilka av dessa alternativ som har störst bärighet.

Idag har de två lokala arbetsmarknadsregionerna tillsammans ca 475 000 invånare. Ökningstakten har dubblerats jämfört med 2007 års prognos. Båda städerna har gått från utpräglad industriproduktion till tjänsteproduktion, Linköping mer än Norrköping. Det är främst städer med industriproduktion som har stora fjärrmarknader.

Linköping-Norrköping har blivit en "normalregion" där ca 75procent av verksamheterna är beroende av närmarknaden. Regionen har uppnått en ekonomisk mångfald som en följd av att stora regioner har en stor närmarknad, för hushåll och för företag. Denna tillväxt är ju bra, men Örebro har ändå hunnit längre under perioden 1995 till 2006 trots att den lokala arbetsmarknaden i Örebro är väsentligt lägre än i 4:e storstadsregionens, vilket också Östsvenska handelskammaren påpekar

En skillnad mellan Örebro och Linköping-Norrköping är att de har en väl fungerande närmarknad med omland och i viss mån också en internationell identitet med sin närhet till Stockholm. Att invånarantalet ökar är förutsättningen för att befästa en internationell identitet även här. Linköping-Norrköping måste därför satsa på att samordna resurser för att finna rätt nyckelvärden för den identiteten samtidigt som det gäller att utveckla närmarknaden och identifiera dess nyckelvärden.

Tillväxt och välfärd handlar alltmer om organisation och effektivitet i lokala marknader för tjänster till hushåll och företag. Detta är särskilt uppenbart för vård, omsorg, utbildning och kulturliv.

En sammanslagning av Linköping-Norrköping är inte nödvändig för att ytterligare växa. Tillväxt kan ske med två tvillingstäder där det räcker med att föra samman rumslig och sektoriell planering till en gemensam regional utvecklingsplanering. Gemensam marknadsföring är alldeles utmärkt på sikt. Klargörande och en tydlig rollfördelning mellan de båda städerna och samverkande regionorgan kommer att krävas. En intensifiering och effektivare samordning genom Östsams försorg är nödvändig. Det är bra att ta med sig det nu när Östsam går in i en ny mandatperiod.

Den gemensamma närmarknaden kan vidare utvecklas. Jag ser närmarknaden uppdelad mellan två städer och att en ökad samordning i vissa gemensamma frågor utvecklas.

GUNILLA ALMESÅKER FOLKPARTIET

Läs mer om