Linköping slår mot idrottens ledare

Minskade anslag från Linköpings kommun till utbildning av idrottsledare går tvärt emot regeringens politik, skriver Bengt Samuelsson och Clas Pantzar från Sisu Östergötland.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-10-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sisu Idrottsutbildarna i Östergötland, som stöttar länets idrottsföreningar med utbildning av organisationsledare (förtroendevalda) och aktivitetsledare (ungdomsledare och instruktörer), har på omvägar nåtts av ett chockartat besked från Linköpings kommun och alliansmajoriteten i dess Kultur- o fritidsnämnd.

Den tar bort hela stödet till Sisu Idrottsutbildarna på cirka 390 000 kronor för år 2008.

Ett politiskt ställningstagande som skett utan någon som helst diskussion med Sisu eller idrottsrörelsen i Östergötland.

Den politiska minoriteten i Kultur- o fritidsnämnden vill ha kvar stödet till Sisu.

Budskapet från alliansmajoriteten är kristallklart:

Vi tar vår hand ifrån den omfattande utbildning av ledare och utveckling av föreningar som Sisu svarat för i 20 års tid i Linköping.

Alla ideellt arbetande ungdomsledare får klart sämre stöd för att vara väl rustade för att klara sina ledaruppdrag, som de bedriver ideellt på fritiden.

Den med buller och bång proklamerade idrottsstaden Linköping glömmer alltså bort hur viktigt det är med väl utbildade ungdomsledare inom idrotten. De ska inte bara utveckla ungdomar i sin idrott utan också i mjuka ämnen som kost, etik o moral, kamratskap, demokrati med mera.

Sisu har 6 personer anställda på sitt lokalkontor i Linköping. Satsningen på idrottsföreningarna i Linköpings kommun har i alla år varit omfattande.

2006 stöttade Sisu 55 idrottsföreningar med ungdomsverksamhet i Linköpings kommun och drev fördjupade utvecklingsprocesser i sju av dessa.

Under sommaren 2007 har drygt 3 000 ungdomar på olika läger i Linköpings kommun fått utbildning av Sisuinformatörer i kost, etik o moral.

Ett uteblivet kommunalt stöd betyder att alla idrottsföreningar i Linköping får ett klart sämre stöd från SISU för att klara sina utbildningar och de får också betala mer själva för sina utbildningar.

Regeringen Reinfeldt tog i december 2006 följande beslut: " Stödet ska användas till idrottens studie-, bildnings- och utbildningsverksamhet. Arbetet med att utbilda ledare för idrottens behov liksom arbetet med värderingsfrågor är särskilt angeläget."

Regeringen har tydligt betonat att det ökade anslaget inte får betyda att kommuner och landsting skär ner sina bidrag utan i stället gör överenskommelser med Sisu Idrottsutbildarna om det framtida stödet.

Linköpings borgerliga allians gör tvärtemot vad deras partikollegor i regeringen säger och tar en ökad statlig satsning på idrotten som intäkt för att helt ta bort sitt anslag till Sisu.

Vart tog de stolta visionerna för idrottsstaden Linköping vägen?

Bengt Samuelsson

Clas Pantzar

Läs mer om