Sverige drev under kalla kriget neutralitetspolitik. Ett viktigt inslag i denna var inhemsk produktion av högteknologisk försvarsmateriel, bland annat flygplan. Numera är det neutralitetspolitiska motivet för statligt stöd borta. Säkerhetspolitik och industripolitik ska inte blandas samman som på socialdemokraternas tid. Men nu håller socialdemokraterna på att hoppa från en galen tunna till nästa.
Vid en rödgrön valseger vill segrarna direkt minska försvarsanslagen med två miljarder kronor. Allvarligare för Linköping är att V och MP kräver stopp för allt statligt stöd till export av försvarsmateriel. Svensk försvarsindustri behöver dock ha tillgång till samma former av matchande exportstöd som finns i andra OECD-länder för att kunna konkurrera om exportkontrakten.
Miljöpartiet framförde i en motion den gångna mandatperioden kravet att "Den svenska exportstödjande verksamheten måste därför avskaffas" (motion 2006/07:U9). Vänsterpartiets utrikespolitiska talesman, Hans Linde, har krävt att "Sverige i framtiden inte ska utfärda exportkrediter för handel med militär materiel" (skriftlig fråga 2007/08:704).
I det gemensamma rödgröna dokumentet om försvars- och säkerhetspolitiken från i vintras - "En rättvis värld är möjlig" - har socialdemokraterna valt att ge efter för sina koalitionspartners krav. Socialdemokraterna håller öppet för att V:s och MP:s exportfientliga politik ska få bli verklighet genom att frågan om export av försvarsmateriel har fullkomligt luddats till: "En rödgrön regering avser därför att tillsätta en ny krigsmaterielutredning efter valet 2010 vars syfte ska vara att arbeta fram en ny lagstiftning som kan presenteras för riksdagen under mandatperioden."
Ingenting i dessa formuleringar - som säkerligen skulle blir styrande för en rödgrön regering - tyder på att MP och V har tvingats överge sina ståndpunkter att exportfrämjande genom krediter och kreditgarantier ska stoppas. En sådan rödgrön politik skulle få dramatiska konsekvenser för sysselsättning och inkomster för de orter och företag som berörs, vilket framför allt är Linköping.
All export av Gripen förutsätter statligt exportstöd. Staten delfinansierade Sydafrikas köp av Gripenplan. För att ha en chans att få leverera Gripenplan till Brasilien har den svenska offerten med statligt stöd matchat erbjudna finansieringslösningar från andra regeringar.
I Sverige arbetar idag omkring 30 000 personer i försvarsindustrin. Många arbetstillfällen försvinner om de rödgröna kommer till makten och genomför sina ställningstaganden att strypa Sveriges export av försvarsmateriel.
De som arbetar i de berörda företagen eller bor på de närmast berörda orterna, som Linköping gör rätt i att noga fundera på hur de bör rösta i riksdagsvalet liksom alla som vill ha kvar en försvarsindustri över huvud taget.
CARL B HAMILTON, ORDFÖRANDE I RIKSDAGENS NÄRINGSUTSKOTT (FP)
KARIN GRANBOM ELLISON, RIKSDAGSLEDAMOT, ÖSTERGÖTLAND (FP)