Linköpings handelspolicy är dålig för klimatet

Handeln på Tornby borde minska - inte öka. Vi måste ta vår del av ansvaret för klimatfrågan. Vad vi gör i Linköping har betydelse. Det skriver ANNIKA LILLEMETS (mp).

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-02-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En handelspolicy för Linköping har nyligen antagits av kommunfullmäktige. Tyvärr visar denna policy brist på insikt i klimatfrågan. Mer handel på Tornby är det sista vår febriga jord behöver!

Externa köpcentra har nämligen en rad nackdelar. Detta påpekas bland annat i de konsultrapporter som tagits fram inför arbetet med att ta fram en trafikstrategi för Linköping.

De köpcentra som finns utanför staden ger ökad bilanvändning, ökat bilberoende och dyrbar utbyggnad av infrastruktur för biltrafik. De konkurrerar ut dagligvarubutiker i bostadsområden och saknar stadsmässiga kvaliteter. Ju mer långväga kunder och ju mer dagligvaruhandel desto fler och längre bilresor blir det.

Att locka till sig kunder och handel på andra kommuners bekostnad beskrivs träffande som "en form av kommunal merkantilism" i Väg- och transportinstitutets rapport "Linköping - en attraktiv stad i Europa". Det rimmar illa med utökat regionalt samarbete i fjärde storstadsregionen.

I rapporten framhålls också de kostnader som externa köpcentra för med sig, särskilt dyr infrastruktur för ökad trafik, främst bilar.

Handeln förlorar arbetstillfällen genom att stormarknaderna har lägre personaltäthet än mindre butiker. Försäljningsintäkterna går till nationella och multinationella affärskedjor.

Det är alltså osannolikt att externa köpcentra, ens rent ekonomiskt, är till fördel för en region!

Beslutet att "kommunen ska arbeta aktivt för att Tornby och Mörtlösa utvecklas som ett kraftfullt regionalt handelscentrum" är alltså feltänkt ur såväl lokal, regional som global synvinkel. I stället bör handeln på Tornby minska. Överflödskonsumtion bör inte uppmuntras. Om alla konsumerade som svenskar, skulle vi behöva tre jordklot till. I ett redan rikt land ökar inte heller lyckan för de flesta människors med fler prylar. I stället för att stärka besöksnäringen genom ökad handel som förespråkas i handelspolicyn bör kommunen marknadsföra våra icke-kommersiella attraktioner, som till exempel eklandskapet och Rosenkällasjön.

De som i kommunfullmäktige hävdade att miljöhänsyn vägts mot andra hänsyn till något slags kompromiss i handelspolicyn har inte insett vikten av klimatfrågan. Vi måste ta vår del av ansvaret. Vad vi gör i Linköping har betydelse.

ANNIKA LILLEMETS

Gruppledare för Miljöpartiet de Gröna

i Linköping

Läs mer om