I förra veckan presenterade den rödgröna oppositionen sina förslag till infrastruktursatsningar om vi vinner valet den 19 september. Om de röd-gröna vinner valet i september är det ett löfte att Ostlänken kommer att byggas. Ostlänken, snabbjärnvägen mellan Stockholm och Linköping, kommer underlätta pendlarlivet för många östgötar och dessutom göra att persontrafik som idag går på stambanan kan lyftas över till Ostlänken. Därmed får vi inte bara en snabbare tågtrafik utan också en mer effektiv.
Ostlänken kommer innebära stora möjligheter för Östergötland vad gäller pendling. Helt plötsligt ligger Stockholm mycket närmare. Vi kommer att få en ökad pendling från Östergötland till Stockholm från de som redan bor i Östergötland idag. Vi tror också att många Stockholmare flyttar ut och kanske bosätter sig här när pendlingsmöjligheterna är goda.
Frågan om Ostlänken har stötts och blötts under lång tid i Östergötland. De politiska partierna lokalt har varit eniga om hur viktig Ostlänken är. Näringslivets organisationer har både länge och enträget drivit frågan och poängterar ofta vikten av Ostlänken för fjärde storstadsregionens utveckling.
Så när de rödgröna presenterar sitt förslag om att vid ett regeringsskifte bygga Ostlänken trodde vi att glädjen skulle vara stor. Men icke. Det är nästan helt tyst från många av dem som i vanliga fall har frågan om Ostlänken högt på sin agenda . Norrköpings tidningar väljer att skriva om satsningen långt in i tidningen och Corren ägnar frågan ungefär lika lite utrymme.
Vi socialdemokrater i Östergötland är glada för att vi har goda relationer med våra partikamrater på nationell nivå. Vi har konstruktiva diskussioner och till skillnad mot alliansens företrädare är vi inte rädda för att ge våra företrädare kritik om vi upplever att de lägger förslag som missgynnar våra kommuner eller vår region. Nu har dialogen gett resultat och vi kommer vid ett regeringsskifte att få en Ostlänk. Det gör i alla fall oss glada.
LENA MICKO (S)
MATTIAS OTTOSSON (S)