I en tid när ökad specialisering i arbetslivet kräver förstorade arbetsmarknader är det viktigt med ökade satsningar på järnvägsnätet, eftersom tåget är det snabbaste kollektiva färdmedlet.
Men den östgötska persontrafiken på järnväg föreslås inte få några nya investeringspengar alls till förbättring eller utveckling, enligt den av regeringen styrda Nationella transportplan för 2010 - 2021, som presenterades av Ban- och Vägverket den 30 juni i år. Men gamla löften om dubbelspåret Mjölby-Hallsberg ligger kvar, glädjande nog.
Regionförbundet Östsam föreslår inte heller några nya pengar till förbättringar av länets järnvägstrafik i Länstransportplan för Östergötland 2010-2021, som nu är ute på remiss.
Men nu är det är rätt tidpunkt att utnyttja den förestående ökade arbetslösheten för att förbättra länets kommunikationer och därmed dess framtidsutsikter. I vår region bör man utnyttja lågkonjunkturen för att rusta upp järnvägarna mellan Linköping och Västervik samt till Kalmar. Detta hinns med under lågkonjunkturen. Åtta månader efter byggbeslut kan upprustningen starta. Denna korta planeringstid kan jämföras med de mångåriga planeringsprocesserna för nybyggnation av järnväg. Även kostnaderna för uppgradering av befintlig järnväg är förmånliga. 20-60 miljoner kronor per mil att få skarvfritt spår. Kostnaden att bygga helt ny järnväg är cirka 500 miljoner kronor per mil för motsvarande standard.
Förbättrade järnvägar medför ökat resande. Exempelvis gav standardhöjningen till skarvfritt spår på Blekinge kustbana en 6-faldig resandenivå och bättre förbindelser med Malmö-Lund regionen. På samma sätt kan upprustad järnväg från vårt södra omland stärka vår region. Redan i dag är tåget tio minuter snabbare än direktbuss mellan Åtvidaberg och Linköping. Kisa-Linköping går tolv minuter snabbare med Kustpilen än med direktbuss.
Med upprustade förbindelser kan samhället medverka till att en människa inte tvingas flytta från sin hembygd. Det medför att man därför inte behöver bygga nytt i storstaden. Därigenom sparar samhället kring en miljon kronor per berörd individ. Detta ökar lönsamheten för järnvägsinvesteringar.
De två investeringsförslagen som berör vår region måste absolut förbättras. Kan vi utgå från att våra politiker i riksdag och i regionala församlingar känner ansvar att verka offensivt för Region Östra Götaland, så att tågtrafiken kan få samma uppsving här som i Västra Götaland? I Västra Götaland och i Värmland vill regionpolitikerna använda länstransportpengar för järnvägsupprustning. Det kan vi göra även i Östra Götaland. Beslut i dessa frågor ska tas i höst. Vad säger våra folkvalda?
Ulf Flodin