Idag arbetar ungefär 30 personer inom Motala och Mjölbys barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Dessa drivs dels av personal från landstinget och dels av privata aktörer som tidigare varit landstingsanställda. Till årsskiftet upphörde BUP Motala då en annan, ny entreprenör lagt lägst bud vid landstingets upphandling. I april 2011 upphör även Mjölby BUP av samma anledning. Det går således att konstatera att barn- och ungdomspsykiatrin i de aktuella områdena står inför omvälvande förändringar. Är detta på gott eller ont?
På nuvarande mottagningar erbjuds en variation av olika behandlingsformer för att kunna möta individers och familjers specifika behov, såsom familjeterapi, nätverksarbete, gruppterapi, individualterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta görs utifrån lång erfarenhet hos behandlarna som har hög kompetens inom dessa områden. Mottagningarna har en lång tradition av nära samarbete med framförallt skolor och socialtjänst.
Till den övertagande entreprenörens fördel kan det konstateras att de är billiga på kort sikt för landstingets budget. Personalen är välutbildad, dock har företaget inte tidigare bedrivit barn- och ungdomspsykiatri. Behandlingsutbudet som erbjuds är starkt dominerat av KBT, vilket är en terapiform som för tillfället är populär och med betoning på individens egen problematik utan hänsyn till påverkan från familj, nätverk och samhälle.
Vad kan vi dra för slutsatser av detta? Den erfarna personalen med stor bredd byts ut mot ny personal med snäv kompetens som anammat den senaste vågen av behandlingsformer.
Detta är ett risktagande som å ena sidan kan erbjuda besparingar och effektivitet men å andra sidan kanske den ekonomiska vinsten bara är kortsiktig och effektiviteten bara är en illusion.
Om så är fallet behövs inte ens upplysningen att det är barnen som blir lidande i detta lotteri.
JAN AXELSSON, EVA DAHLGREN, BUP MJÖLBY AB