Ett exempel på detta är EU:s fiskeriavtal med tredjeländer. Fiskeriavtalen finansieras delvis genom EU:s budget. Avtalen möjliggör för europeiska fiskeflottor att fiska utanför afrikanska länders kust.
Tillämpningen av avtalen bidrar till utfiskning av världshaven och hämmar utvecklingsländers möjligheter att utveckla en lönsam fiskerinäring. Fiskeriavtalen har kritiserats av flera biståndsorganisationer, däribland Sida. Trots att reformer genomförts är kritiken mot de nuvarande avtalen i högsta grad berättigad. Under ett av EU-parlamentets sammanträden i Strasbourg i höstas, genomfördes en omröstning av EU: s tonfiskeavtal med den afrikanska örepubliken Komorerna. Betänkandet, som parlamentet hade att ta ställning till, framhåller att fartygsägarna betalar för mycket för dessa avtal och att EU borde stå för kostnaderna i högre grad.
Endast 54 av parlamentets ledamöter, däribland Junilistans tre ledamöter, utnyttjade möjligheten att markera att de inte stödjer denna typ av avtal. Övriga ledamöter röstade ja eller lade ner sin röst.
Samtliga m-ledamöter röstade ja till avtalet. Moderaterna skriver i en röstförklaring att de är kritiska mot principerna bakom denna typ av avtal, men att de inte ser någon anledning att rösta emot. En aning ologiskt, kan tyckas. Tre av socialdemokraternas ledamöter röstade ja till avtalet, två stycken lade ner sina röster.
Moderaterna och socialdemokraterna stöder därmed EU: s gemensamma fiskeripolitik. HÉLÈNE GOUDIN
EU:s ordförandeland Storbritannien och EU-kommissionen har lovat att prioritera utvecklingsfrågor i Afrika. Trots detta kommer kommissionen kontinuerligt med förslag som är destruktiva för Afrikas folk, skriver HÉLÈNE GOUDIN, EU-parlamentariker för Junilistan.