Målet är säkra livsmedel

Miljökontorets ambition är inte att förbjuda bullbak på dagis, utan att förebygga matförgiftningar. Det skriver Reidar Danielsson och Anna Nystrand-Borg, miljöchef respektive miljöskyddsinspektör vid miljökontoret i Linköping.

Linköping2007-08-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rubriken till en artikel i Corren den 18 augusti säger att "Hygienregler stoppar dagisbarnens bakning". Det är olyckligt att artikeln fått en sådan vinkling. Även den fråga som ställs på Correns webbdiskussionsforum, "Är det rimligt att stoppa barnens bullbak?", snedvrider diskussionen och startar en debatt baserad på fel fakta.

Det kommer även fortsättningsvis att finnas möjlighet att i pedagogiskt syfte baka tillsammans med barnen i något lämpligt utrymme i lokalerna. Detta framfördes av miljökontoret inför artikeln. Miljökontoret vill betona att vi tycker att det är positivt att barnen redan tidigt får delta i bakning och lära sig hantera mat på ett hygieniskt sätt.

Det är heller inte bullarna i sig som är problemet, utan istället det mjöldamm som kan spridas i lokalen vid bakning. Mjöldamm kan bland annat innehålla bakterier som bildar ett gift om de hamnar i andra livsmedel och får chans att tillväxa.

Målet med kraven enligt livsmedelslagstiftningen är att producera säkra livsmedel, ett mål som är viktigt för oss alla. Extra hänsyn måste tas till känsliga grupper, till exempel små barn och äldre, eftersom dessa drabbas ännu hårdare av en eventuell matförgiftning.

I samband med att de mindre förskolorna besöks under hösten kommer lokalutformningen och förskolans hygienrutiner att diskuteras. Vissa förbättringar kan behöva göras men miljökontorets ambition är inte att förbjuda eller stänga några verksamheter.

Reidar Danielsson

Anna Nystrand-Borg

Läs mer om