Jag instämmer delvis med Lars Tegenfeldts påstående att det har blivit lättare att få id-kort sedan Skatteverket börjat utfärda dem (Corren 4/9). En del har nu fått sina id-kort, men långt ifrån alla. Det är fortfarande så att många får avslag på sina ansökningar, därmed är problemet enligt min uppfattning olöst, för jag tycker att alla skall ha samma möjligheter.
Det handlar bland annat om de individer som inte har någon annan intygsgivare än den kommunala tjänsteman de har kontakt med. Skatteverket godkänner tydligen inte vilken tjänsteman som helst. I sin replik skriver Tegenfeldt: "Intygsgivaren måste kunna lämna trovärdiga uppgifter om den sökandes identitet baserat på kännedom om individen över tid".
Det borde vara klart för alla att det är svårt för en kommunal tjänsteman att vara intygsgivare på så sätt som Tegenfeldt beskriver. Tjänstemannens kontakter med individen är professionell, de bygger på de underlag som man får från Migrationsverket, och de aktiviteter som man planerar tillsammans med individen som är avsedda att underlätta individens integration i samhället. Det handlar om individens framtid här i landet. För att vara säker på individens identitet ska man ha kännedom om dennes uppväxt och sociala situation innan ankomsten till Sverige, den kunskapen har inte den kommunala tjänstemannen.
Migrationsverket som utfärdar uppehålls- och arbetstillstånd gör en utförlig utredning om identitet och bakgrund. Om verkets bedömning är att identiteten inte är säkert fastställd utan sannolik kommer det att gälla så länge individen inte kan uppvisa säkra och av svenska myndigheter godkända handlingar, ingen kommunal tjänsteman kan höja sannolikhetsgraden av individens identitet från sannolik till styrkt.
Att bevilja människor tillstånd att bo kvar och jobba i landet ska inte motverkas av problem av detta slag, det får berörda myndigheter lösa så att man inte hamnar utanför samhället.
Almaz Abdulla