Med patienten i centrum

I snart fyra år har de fyra borgerliga partierna och Vrinnevilistan ansvarat för hälso- och sjukvården i Östergötland. Nu blickar partierna framåt och presenterar sin framtida politik om de får fortsatt förtroende.

Landstingsvården i Östergötland ska kännetecknas av tillgänglighet, kvalitet och delaktighet, skriver företrädarna för den politiska majoriteten i landstinget. Foto. JEPPE GUSTAFSSON, Arkiv 2007

Landstingsvården i Östergötland ska kännetecknas av tillgänglighet, kvalitet och delaktighet, skriver företrädarna för den politiska majoriteten i landstinget. Foto. JEPPE GUSTAFSSON, Arkiv 2007

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-06-14 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket har hänt under den gångna mandatperioden. Med ledorden tillgänglighet, kvalitet och delaktighet har arbetet präglats av att sätta patienten i centrum. Det tydligaste exemplet är kanske Vårdval Östergötland. Alla östgötar kan nu fritt välja - eller välja bort - vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Vi har även arbetat intensivt med att korta väntetiderna till vården. Vid 2009 års slut hade en rekordlåg andel patienter väntat mer än tre månader på sin vård och vi fick full utdelning av regeringens kömiljard. Men inte minst har vi slagit vakt om att det ska finnas vardaglig hälso- och sjukvård i varje kommun och i varje större tätort. Och att akutsjukvård ska ges vid alla tre sjukhusen i länet är för oss en självklarhet.

I treårsbudgeten för 2011-2013 fortsätter vi på den inslagna vägen. Vi kommer bland annat att fullfölja satsningarna på ökad tillgänglighet som visat sig vara så framgångsrika hittills. Att det främst måste ske genom ett systematiskt förändringsarbete i organisationen, så att vi kan använda våra resurser på ett bättre sätt, är vi fast övertygade om. Inom ramen för Vårdval Östergötland ser vi också att en ökad profilering kan ske till gagn för tillgängligheten.

Vi fortsätter också att satsa på kvaliteten i vården. Vi vill exempelvis att det, vid behov, ska finnas en fast vårdkontakt för patienterna. Likaså att patienten ska ha rätt till en behandlingsplan som ger tydliga besked om vilken vård som ska ges och när. Vi vet också att många skadas i kontakt med vården. Det kan vi aldrig acceptera och har därför infört en nollvision för undvikbara vårdskador.

Vi är nu på väg ur en världsomfattande lågkonjunktur. Landstingets ekonomi har inte varit förskonad, men vi kan glädjande nog nu se att ekonomin åter börjar ta fart. Skatteunderlaget växer emellertid långsamt vilket gör att vi måste vara beredda på ytterligare några kärva år ekonomiskt. Trots detta kan vi presentera en budget i balans - utan att behöva belasta östgötarna med en högre skatt. De som drabbas värst av en höjd landstingsskatt är de med lägst inkomster. Det menar vi är helt fel väg att gå.

Mycket har hänt den senaste mandatperioden, men mycket återstår också att göra. Med visionen bra vård och bättre hälsa fortsätter vi att satsa på ökad tillgänglighet, bättre kvalitet och större delaktighet - med en ekonomi i balans. Vi har inte valt den enkla vägen med centralstyrning, utan en väg där både patienter och medarbetare ska få mer makt och ansvar. Det är inte den enkla vägen, men det är den rätta för att sätta patienten i centrum.

Marie Morell (M), Lasse Pettersson (VL), Sven-Eric Nilsson (C)

Levi Eckeskog (KD), Gun jareblad (FP), Christian Gustavsson (M)

Läs mer om