Målet för vår socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitik är en god och jämlik hälsa för alla. Så är det inte idag, och för att nå dit krävs politiskt ansvarstagande och handlingskraft. Vi betraktar alla sjukvårdsresurser i länet som gemensamma och det betyder att vi har tre sjukhus för alla östgötar. Det ska finnas vårdcentralsverksamhet i alla kommuner i länet, och ett kvalificerat akut omhändertagande dygnet runt på alla våra tre sjukhus. Den mest specialiserade vården, med krav på närhet till forskning, högkvalificerade specialistläkare och avancerat utvecklingsarbete finns på Universitetssjukhuset. Universitetssjukhuset har stor betydelse för alla östgötar och för hela sjukvårdsregionen.
Vi menar att det faktum att vi i vårt landsting har ett universitetssjukhus ställer särskilda krav på de östgötska beslutsfattarna. Krav på att utforma långsiktiga strategier och ha ett aktivt förhållningssätt till frågor som rör profilering, långsiktig utveckling och roll i sjukvårdsregionen. Under den här mandatperioden har den borgerliga landstingsledningen varit alltför passiv i viktiga strategiska framtidsfrågor. Utgångspunkten för oss är att ett starkt Universitetssjukhus är en grundläggande förutsättning för att kunna ge regionens medborgare bästa möjliga vård.
Vi socialdemokrater har presenterat konkreta förslag som skulle utveckla US ytterligare. Några exempel är:
- Företagande i anslutning till Universitetssjukhuset. Landstinget, kommunen och Linköpings Universitet bör tillsammans ta initiativ för att skapa bättre förutsättningar för företagande och produktutveckling i anslutning till Universitetssjukhuset. Gör universitetssjukhuset till en tillväxtmotor i fjärde storstadsregionen!
- Förbättra forskningsmöjligheterna för fler yrkeskategorier. Det utvecklingsprogram som påbörjats från student till docent bör omfatta fler yrkeskategorier. Det stärker universitetssjukhusets attraktivitet och synliggör den kunskapsutveckling som sker i alla delar av vården.
- Landstinget ska verka för att ansöka om ytterligare rikssjukvårdsområden.
Den hälso- och sjukvårdsanknutna forskningen har en dubbel roll. Samtidigt som forskningen utvecklar nya behandlingsmetoder och läkemedel bidrar den också till tillväxt och sysselsättning. Landstinget kan och bör ta en aktivare roll för tillväxt och företagande kopplat till hälso- och sjukvårdssektor i regionen.
Tack vare att vi har ett universitetssjukhus har vi också Hälsouniversitetet, som förutom forskning också bidrar med att utbilda läkare och sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal. Ett starkt US och ett utvecklat och fördjupat samarbete mellan landstinget och Universitetet gynnar hela vår region!
MATS JOHANSSON (S), ANNA LARSSON (S)
KANDIDATER TILL LANDSTINGET