Mer frihet för högskolan

Erik Persson, ordförande för Moderata Studenter och Betty Malmberg (m), riksdagsledamot och ledamot av utbildnings- utskottet, hälsar alla nya studenter välkomna till en högskola med ökad självständighet och utan kårtvång.

Antalet studenter som sökt till högskolan inför höstterminen har i år varit rekordstort. 330 000 behöriga sökanden, varav 260 000 kom in.Bild: Jeppe Gustafsson

Antalet studenter som sökt till högskolan inför höstterminen har i år varit rekordstort. 330 000 behöriga sökanden, varav 260 000 kom in.Bild: Jeppe Gustafsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-27 08:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet studenter som sökt till höstterminen är rekordhögt, enligt Verket för Högskoleservice (VHS) har det varit 330 000 behöriga sökanden, varav 260 000 kom in. Vi vill hälsa dem alla välkomna till en högskola och ett studentliv som efter fyra år av alliansregering är betydligt friare än innan.

Under den gångna mandatperioden har vi i Moderaterna jobbat hårt för att högskolan ska bli bättre och för att studenterna ska få en bättre studietid.

Ökad ekonomisk frihet

Den nya högskolepropositionen ökar högskolorna och universitetens självständighet på en rad områden, bland annat ges en nästan fullständig frihet att själv utforma sin organisation. De kommer också få en ökad ekonomisk frihet då regelverket för hur till exempel donationer kan tas emot utan regeringens godkännande ska utredas med syfte att lättats upp. En annan mycket viktig frihetsreform för högskolorna innebär att universitetsstyrelserna nu inte längre tillsätts politiskt, utan att de istället själva får föreslå vilka ledamöter de vill ska leda styrelsearbetet.  

För studenterna har Moderaterna tillsammans med alliansen höjt studiemedlet med 350 kr i månaden. Vi har gjort det enklare att få extra- och sommarjobb genom att halvera arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. Vi har infört ett jobbskatteavdrag som innebär att en student som jobbar extra och tjänar 4 000 kr i månaden får behålla 500 kr mer av sin inkomst. Dessutom har vi äntligen tagit beslutet att kraftigt höja fribeloppet från och med nästa år, då fribeloppsgränsen länge har inneburit stora problem för extraarbetande studenter.

Kårobligatoriet är borta

Sist, men absolut inte minst, har vi äntligen avskaffat kårobligatoriet, vilket från och med i höst innebär att studenter inte längre tvingas vara med och betala pengar till en organisation som de själva inte valt att vara medlem i. Detta samtidigt som vi säkrat och lagstadgat om studenternas möjlighet till fortsatt inflytande. Dessutom har kvaliteten i utbildningen uppmärksammats och tillförts mer pengar. På det området finns mycket mer att göra men alliansregeringen har åtminstone tillfört resurser och fört upp de oerhört viktiga frågorna om kvalitet i utbildningen på agendan.

Får vi förnyat förtroende att leda landet efter den 19 september lovar vi att fortsätta arbetet för bättre möjligheter till arbete under och efter studierna, tillsammans med höga ambitioner för en politik som förbättrar samarbetet mellan högskolan och näringslivet.  

Läs mer om